Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Συμπόσιο για το έργο του Οδυσσέα Ελύτη στο Megaron Plus

Συμπόσιο αφιερωμένο στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τρίτη 1 και την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1979.

Ορισμένοι από τους σημαντικότερους μελετητές του, καθώς και άλλες προσωπικότητες των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών θα παρευρεθούν για να ανταλλάξουν απόψεις και να καταθέσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους πάνω στο έργο του ποιητή.

Στο Συμπόσιο που έχει τίτλο «Ο Εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα» θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι φιλόλογοι, ποιητές και πανεπιστημιακοί, όπως οι: Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Μίκης Θεοδωράκης, Δημήτρης Μαρωνίτης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Ντέιβιντ Κόνολι, Μιχάλης Κοπιδάκης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Άρης Μπερλής, Μιχαήλ Λειβαδιώτης, Πάολα Μαρία Μινούτσι, Μάριο Βίτι, Τζέφρι Κάρσον, Ίνγκεμαρ Ρέντιν, και ο μεγάλος Λιβανέζος ποιητής Σαλάχ Στετιέ.

Οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν εκ νέου την ποίηση του Ελύτη, ιχνηλατώντας τη διαμόρφωση της ποιητικής του ταυτότητας, τη διασταύρωσή του με τα κυρίαρχα καλλιτεχνικά ρεύματα της Ευρώπης, την παρουσία της ελληνικής διαχρονίας στο έργο του, τον πολυσήμαντο ρόλο της γλώσσας, τη φυσική μεταφυσική και τις ηθικές αξίες.

Ακόμη, σε στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Ποίηση και Πραγματικότητα» υπό την προεδρία της ποιήτριας και συντρόφου του Ελύτη, Ιουλίτας Ηλιοπούλου, θα συνομιλήσουν ο φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος, ο καθηγητής ψυχιατρικής Θανάσης Τζαβάρας, η ποιήτρια Κική Δημουλά, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός και ο ζωγράφος Χρόνης Μπότσογλου.

Οι εργασίες του Συμποσίου θα γίνουν την πρώτη ημέρα (1/11) στα ελληνικά, ενώ τη δεύτερη ημέρα (2/11) στα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά (με ταυτόχρονη μετάφραση).

Πηγή: Η Καθημερινή (26.10.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου