Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Το αλμοδοβαρικό σύμπαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Με μια καριέρα σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών και 18 ταινίες μεγάλου μήκους στο ενεργητικό του, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ έχει καταφέρει να χτίσει ένα δικό του, πολύχρωμο και γοητευτικό κινηματογραφικό σύμπαν. Αυτόν τον κόσμο εξερευνά workshop «Γιατί μας αρέσει ακόμα κι όταν δεν μας αρέσει ο Πέδρο Αλμοδόβαρ;» το οποίο διοργανώνεται τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας του Το Δέρμα που Κατοικώ.

Ο κόσμος του Αλμοδόβαρ είναι μελοδραματικός, μυστηριώδης, τραγικός όσο και ξεκαρδιστικός, γεμάτος πρωτότυπους ήρωες και «δανεικές» εικόνες.

Η ψυχίατρος Ευτυχία Γιομελά, ο δημοσιογράφος Προκόπης Δούκας, ο μεταφραστής Νίκος Πρατσίνης και ο πρωταγωνιστής της ταινίας Το Δέρμα Που Κατοικώ, Γιαν Κορνέτ, συμμετέχουν σε μια ανοιχτή συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο κριτικός Χρήστος Μήτσης.

Όλοι μαζί θα προσπαθήσουν να χαρτογραφήσουν τον Ισπανό σκηνοθέτη, αναζητώντας μερικά από «τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα τα (ισπανικά) όνειρα».

Το workshop διοργανώνεται τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, στις 18:30, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (Λ.Σύγγρου 107), με αφορμή την πρεμιέρα της νέας του ταινίας, Το Δέρμα που Κατοικώ.

Τα θέματα των εισηγήσεων:
Ο κινηματογράφος: Γιατί το σινεμά του Πέδρο Αλμοδόβαρ δε θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς το σινεμά;
Η μουσική: Πώς οι νότες του Αλμπέρτο Ιγκλέσιας, του Ξαβιέ Κουγκάτ και του Γκαετάνο Βελόζο κάνουν τις εικόνες να χορεύουν.
Οι ηθοποιοί: Ο Αλμοδόβαρ στο πλατό και ο τρόπος με τον οποίο αποσπά αυτές τις συναρπαστικές ερμηνείες.
Οι ήρωες: Η κοινωνική πραγματικότητα, η σεξουαλικότητα, η θρησκεία, ο πόλεμος των φύλων… Από πού έρχονται όλες αυτές οι γυναίκες και οι άντρες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης;
La Movida madrilène: Το πολιτιστικό κίνημα των 70s απ’ όπου όλα ξεκίνησαν και πώς αυτό διαμόρφωσε την αλμοδοβαρική αισθητική.
Η «αλμοδοβαρική εικόνα»: Από την ποπ αρτ στην movida madrilèna και σε όλα όσα έχουν διαμορφώσει τη συνολική αισθητική του Ισπανού σκηνοθέτη.

Η ταινία Το Δέρμα που Κατοικώ θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 20 Οκτωβρίου.

Πηγή: newsroom - ΔΟΛ (14.10.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου