Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Φεστιβάλ με το βλέμμα στην κοινωνία

Ταινίες που ασχολούνται με τη σκληρή σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και τις προκλήσεις των καιρών που οδηγούν σε διλήμματα, αποτελούν τον κορμό του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (4-13 Νοεμβρίου).

Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν στους Ανοιχτούς Ορίζοντες βρίσκονται ταινίες που εντυπωσίασαν σε πρόσφατα μεγάλα φεστιβάλ, όπως το «Κοτόπουλο με δαμάσκηνα» της Μαρζάν Σατραπί και του Βενσάν Παρονό και το «Terraferma» του Εμανουέλε Κριαλέζε, ταινία που υπέβαλε η Ιταλία για το ξενόγλωσσο Οσκαρ.

Αλλες ταινίες του προγράμματος είναι το «Les contes de la nuit» του ειδικού στο animation Μισέλ Οσελό, το «Beast» του Δανού Κρίστοφερ Μπόε, το «Tyrannosaur», σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού Πάντι Κονσιντάιν, που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ του Σάντανς, και το «Play» του Σουηδού Ρούμπεν Εστλουντ, που αναφέρεται σε ένα αληθινό περιστατικό με θύματα εφήβους.

Από τις ενοχλητικές ταινίες φέτος στις Κάννες ήταν το «Michael» του Μάρκους Σλάινζερ, πορτρέτο ενός παιδόφιλου, και το «Snowtown» του Αυστραλού Τζάστιν Κούρτζελ. Και οι δύο ενόχλησαν, τόσο με τη θεματολογία όσο και με την έντονη βία στην οθόνη.

Το φάσμα του προγράμματος των Ανοιχτών Οριζόντων συμπληρώνει, μεταξύ άλλων, και η πολυβραβευμένη ταινία «La nostra vita» του Ντανιέλε Λουκέτι, ένα πορτρέτο του ιταλικού προλεταριάτου μέσα από το πρίσμα της οικογένειας, αλλά και της μετανάστευσης. Η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας του Φεστιβάλ των Καννών στον Ελιο Τζερμάνο.

Πηγή: Η Καθημερινή (14.10.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου