Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Στον Τζούλιαν Μπαρνς το βραβείο Μπούκερ

Ο Μπαρνς θεωρείται από τις σημαντικότερες φωνές του σύγχρονου βρετανικού μυθιστορήματος, ήταν φαβορί της φετινής αναμέτρησης και απέσπασε το βραβείο για το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ενα κάποιο τέλος» (The Sense of an Ending): με μια διάθεση απολογισμού της ζωής, ο Μπαρνς μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να ακροβατούμε και να ισορροπούμε ανάμεσα στη χαρά της ζωής και στη θλίψη που αυτή μερικές φορές φέρνει. Ο Μπαρνς ήταν στην τελική λίστα του βραβείου τρεις φορές στο παρελθόν, το 1984 (με τον «Παπαγάλο του Φλωμπέρ»), το 1998 (με το England England), και το 2005 (με το «Αρθουρ & Τζορτζ»).

Σύμφωνα με την επιτροπή: «Το βιβλίο έχει τα χαρακτηριστικά ενός μυθιστορήματος που θα γίνει έργο αναφοράς στην αγγλική λογοτεχνία. Εξοχα γραμμένο, με λεπτοδουλεμένη πλοκή, σε κάθε του ανάγνωση αποκαλύπτει νέα νοήματα». Το βιβλίο κυκλοφόρησε στη Μ. Βρετανία τον Αύγουστο του 2011 και μεταφράζεται ήδη σε πολλές γλώσσες. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο θα κυκλοφορήσει στις 21 Νοεμβρίου 2011 σε μετάφραση του συγγραφέα Θωμά Σκάσση.

Ο Τζούλιαν Μπαρνς γεννήθηκε το 1946 στο Λέστερ της Μεγάλης Βρετανίας. Το πρώτο του μυθιστόρημα, το Metroland, εκδόθηκε το 1980. Σπούδασε νομικά και γαλλική φιλολογία στην Οξφόρδη. Στα ελληνικά, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο «England, England», «Ο παπαγάλος του Φλομπέρ», «Ο διανοούμενος στην κουζίνα», «Αρθουρ και Τζορτζ» και «Χωρίς να φοβάμαι τίποτα πια».

Πηγή: Η Καθημερινή (19.10.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου