Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Cyberbullying και Μουσεία

Ηταν τον περασμένο μήνα όταν 12χρονο κορίτσι στην Ιταλία αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του γιατί δεν άντεχε άλλο το ασφυκτικό bullying των συμμαθητών του. Προτού πηδήξει από το μπαλκόνι, άφησε δύο σημειώματα, το ένα προς τους γονείς στους οποίους ζητούσε συγγνώμη και το άλλο στους συμμαθητές της: «Τώρα θα είστε ευχαριστημένοι»! Η πορεία της στο κενό ευτυχώς ανακόπηκε από ένα στέγαστρο. Ομως ο 11χρονος Ντιέγκο στην Ισπανία δεν είχε την ίδια τύχη.

Το μπούλινγκ, ειδικά στο Διαδίκτυο, δεν λείπει ούτε από την ελληνική κοινωνία. Κι όσο κι αν προσπαθούν να ενημερώσουν τους μαθητές οι καθηγητές στα σχολεία και οι γονείς στο σπίτι, αν δεν γίνει μέρος της καθημερινότητας η γνώση –ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης όπου οι άνθρωποι γίνονται πιο επιθετικοί–, τα παιδιά δεν θα ατσαλώνονται.

Γι’ αυτό ακριβώς έχει σημασία η πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και της Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας που οργανώνουν σειρά ενημερωτικών ομιλιών μέσα στα μουσεία με τίτλο: «Τι μέλλει γενέσθαι; Μύθοι και πραγματικότητες γύρω από το Διαδίκτυο». Σε πρώτη ανάγνωση θα πει κανείς πως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η παιδική πορνογραφία, οι αυτοκτονίες δεν είναι πολιτιστικά θέματα. Ομως χτυπούν την καρδιά της κοινωνίας. Αλλωστε μουσεία σημαίνει πολιτισμός της καθημερινότητας και της κοινωνίας. Δεν είναι μόνο τα αριστοτεχνήματα των μεγάλων καλλιτεχνών που θαυμάζουμε, αλλά οι μεταξύ μας σχέσεις, η αγωγή ως κανόνας ζωής, η αλληλεγγύη… Κι αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία των μουσείων αυτών.

Σχολικές ομάδες έρχονται στο μουσείο που γίνεται φιλόξενο βήμα να ακούσουν ό,τι τους απασχολεί. Ο κύκλος ξεκινά από την Αθήνα στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ (15/2, ώρα 11.00) με ομιλητή τον έμπειρο Μανώλη Σφακιανάκη, πρόσφατα βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών για τη συνεισφορά του στην προστασία παιδιών από τους κινδύνους του κυβερνοχώρου. Μαζί θα είναι και εξειδικευμένοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ομως μεγαλύτερη σημασία έχει το μετά. Οι συναντήσεις στα μουσεία της περιφέρειας, στις μικρές κοινωνίες.
Πηγή: Καθημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου