Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Εκθεση "το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων" για το έτος Ελλάδας-Ρωσίας

«Ετος Ελλάδος - Ρωσίας» έχει κηρυχθεί το 2016 και, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που το συνοδεύουν, προβλέπονται και ανταλλαγές έργων τέχνης μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται πολιτιστικά κυρίως μέσω της βυζαντινής παράδοσης, οπότε είναι λογικό τα περισσότερα από τα αντικείμενα προς δανεισμό να αφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο. Οπως έγινε ωστόσο γνωστό από τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την Τρίτη, τουλάχιστον όσον αφορά την ελληνική πλευρά, την αυλαία θα ανοίξει μία... κυρία. Συγκεκριμένα πρόκειται για την αρχαϊκή Κόρη υπ’αριθμόν 670 του Μουσείου της Ακρόπολης, η οποία θα ταξιδέψει στις 21 Μαρτίου στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης (μέχρι 2 Οκτωβρίου) ως πρόδρομος των υπολοίπων δανείων που θα ακολουθήσουν στα τέλη Ιουνίου.

Φυσικά δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε Κόρη. Η γλυπτή γυναικεία μορφή, που χρονολογείται στο 530-510 π.Χ., θεωρείται ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα αυτού του τύπου, ενώ ξεχωρίζει χάρη στους κοκκινωπούς βοστρύχους της. Μιας και μιλήσαμε για τα χρώματα, αξίζει να σημειωθεί πως η Κόρη θα συνοδεύεται στη Ρωσία και από ψηφιακή εφαρμογή, παραγωγής του Μουσείου της Ακρόπολης, η οποία αναπαριστά τους χρωματισμούς και τα υπόλοιπα μη ορατά σήμερα χαρακτηριστικά του αγάλματος. Ως αντιδάνειο η Ελλάδα θα λάβει τρία χρυσά τεχνουργήματα –μία φιάλη, ένα αγγείο κι ένα περιλαίμιο– τα οποία είναι σκυθικής προέλευσης και ανήκουν στον 4ο αιώνα π.Χ.

Ο μεγαλύτερος ωστόσο δανεισμός (τουλάχιστον αναφορικά με το πλήθος των αντικειμένων), που εγκρίθηκε επίσης από το ΚΑΣ, είναι αυτός που αφορά 120 έργα των βυζαντινών χρόνων, τα οποία θα συνθέσουν τον πυρήνα της έκθεσης με τίτλο «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων», επίσης στο Μουσείο Ερμιτάζ, από τις 24/6 μέχρι τις 2/10. Τα αντικείμενα που καλύπτουν χρονολογικά 11 αιώνες ιστορίας (βυζαντινά, μέσοι χρόνοι και υστεροβυζαντινά) είναι υψηλής ποιότητας και μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας· ανάμεσά τους υπάρχουν τμήματα ψηφιδωτών και τοιχογραφιών, γλυπτές προτομές, θρησκευτικές εικόνες, λειτουργικά σκεύη και χειρόγραφα κ.ά.

Ολα αυτά προέρχονται από μια πλειάδα μουσείων και συλλογών από όλη τη χώρα, ενώ η έκθεση του ρωσικού ιδρύματος θα συνοδεύεται από κατάλογο, για τη δημιουργία του οποίου θα συνεργαστούν Ελληνες και Ρώσοι ειδικοί. Και για τον δεύτερο αυτόν δανεισμό θα υπάρξει κάποιου είδους «ανταπόδοση» υπό τη μορφή ανάλογων αντικειμένων που θα κατευθυνθούν από ρωσικές συλλογές προς το Βυζαντινό Μουσείο. Οσο για την εικόνα της «Κοίμησης της Θεοτόκου» του El Greco που βρίσκεται στη Μητρόπολη Σύρου και για την οποία επίσης υπάρχει αίτημα δανεισμού, αυτό θα συζητηθεί σε προσεχή συνεδρίαση του συμβουλίου.

Πηγή: Καθημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου