Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Οι βάσεις τραβούν την... κατηφόρα

Πολυτεχνικές, Ιατρικές, Πληροφορική και τμήματα πρώτης ζήτησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη «πέφτουν» εφέτος αισθητά, όπως αποκαλύπτουν τα βαθμολογικά στοιχεία των εφετινών υποψηφίων που ανακοινώνει αύριο το υπουργείο Παιδείας. Ετσι οι υψηλόβαθμες σχολές του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου,δηλαδή οι Φυσικομαθηματικές σχολές,η Πληροφορική και οι Πολυτεχνικές, θα έχουν εφέτος χαμηλότερη βάση εισαγωγής. Πτώση θα έχουν και οι σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου,δηλαδή οι Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές, καθώς και οι Παιδαγωγικές και Νομικές του 1ου επιστημονικού πεδίου. «Θολό» όμως είναι το τοπίο όσον αφορά το 5ο επιστημονικό πεδίο των Οικονομικών Επιστημών.

Οπως φανερώνουν τα βαθμολογικά στοιχεία, εντυπωσιακή θα είναι η πτώση των βάσεων στα περιφερειακά τμήματα της χώρας, ιδιαίτερα σε εκείνα που είχαν αντίστοιχα τμήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τα οποία επέλεγαν τα παιδιά των τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών με τη βεβαιότητα της μετεγγραφής. Σε τέτοια τμήματα μπορεί να καταγραφεί πτώση των βάσεων ως και 1.500 μορίων (π.χ. η Διοίκηση Επιχειρήσεων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, τα τμήματα Λογιστικής των ΤΕΙ, κ.ά.).

Καινούργιο στοιχείο της εφετινής εξεταστικής διαδικασίας αποτελεί η νέα ειδική κατηγορία των υποψηφίων οι οποίοι δικαιούνται μετεγγραφή, η οποία και θα δημιουργήσει σε κάθε σχολή και τμήμα «διπλή» βάση εισαγωγής: μιας πρώτης και μιας δεύτερης κατανομής των υποψηφίων, στην οποία θα εισέρχονται όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί μετεγγραφών. Ετσι, από τα δεδομένα αυτά θα προκύψει ζήτηση για τα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αν και η πτώση των βάσεων στα τμήματα αυτά δεν θα υπερβεί τα 600 μόρια. Η εικόνα ανά επιστημονικό πεδίο έχει ως εξής:

* 1ο επιστημονικό πεδίο: Νομική, Παιδαγωγική και Ψυχολογία Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν μικρή πτώση λίγων εκατοντάδων μορίων. Στα τμήματα της περιφέρειας θα υπάρξει μεγαλύτερη πτώση, της τάξεως περίπου των 600 μορίων. Εντυπωσιακές πάντως αναμένονται οι μεταστροφές των υποψηφίων της Θεωρητικής κατεύθυνσης από τα άλλοτε κραταιά Παιδαγωγικά τμήματα, ιδίως στην περιφέρεια.

* 2ο επιστημονικό πεδίο: οι σχολές Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας και Πληροφορικής στα κεντρικά ΑΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν πτώση της τάξεως των 700 μορίων, ενώ στα περιφερειακά τμήματα όλων των σχολών του 2ου επιστημονικού πεδίου θα είναι εντυπωσιακές και θα υπερβούν τα 1.000 μόρια.

* 3ο επιστημονικό πεδίο: οι Ιατρικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα κινηθούν ελάχιστα πάνω από τα 19.000 μόρια, όλες όμως οι υπόλοιπες Ιατρικές της περιφέρειας, οι οποίες πέρυσι ήταν πάνω από τα 19.000 μόρια, θα κινηθούν πτωτικά. Η τελευταία βαθμολογικά Ιατρική της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να κινηθεί λίγο πάνω από τα 18.500 μόρια. Ο βαθμολογικός πυθμένας του 3ου επιστημονικού πεδίου, που υποδέχεται πολλούς υποψηφίους από τη Θεωρητική και την Τεχνολογική κατεύθυνση που επέλεξαν το μάθημα της Βιολογίας της Γενικής Παιδείας, θα κινηθεί στα 11.500 μόρια.

* 4ο επιστημονικό πεδίο: οι περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν πτώση της τάξεως των 600 μορίων. Η πτώση αυτή θα είναι μεγαλύτερη στα Πολυτεχνειακά τμήματα της περιφέρειας και σε πολλές περιπτώσεις θα υπερβαίνει τα 1.000 μόρια. Ωστόσο, τμήματα όπως οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και οι Πολιτικοί Μηχανικοί Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα έχουν πτώση της τάξεως των 400 μορίων. Τα πολυάριθμα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ του 4ου επιστημονικού πεδίου θα κινηθούν λίγο πάνω από τα 8.000 μόρια.

* 5ο επιστημονικό πεδίο: οι Οικονομικές σχολές, στις οποίες οδεύουν κατά κύριο λόγο υποψήφιοι προερχόμενοι από την Τεχνολογική κατεύθυνση, θα έχουν πτώση και στο κέντρο και στην περιφέρεια, η οποία θα υπερβεί τα 1.000 μόρια σε πολλά περιφερειακά τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικής Επιστήμης και Λογιστικής. Ακριβέστερες προσεγγίσεις για τα περιζήτητα τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα οποία θα κινηθούν οπωσδήποτε πτωτικά, θα γίνουν όταν ανακοινωθεί ο ακριβής αριθμός των μαθητών που εξετάστηκαν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Ως τις 28 Ιουνίου θα διαρκέσει η προθεσμία κατά την οποία οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία για την εισαγωγή τους στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, παρ΄ ότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η βαθμολογία τους. Από εφέτος η υποβολή των μηχανογραφικών θα γίνεται αποκλειστικά μέσω Ιnternet. Ολοι οι υποψήφιοι πρέπει να προσέλθουν στα λύκειά τους για να προμηθευτούν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) ως τις 23 Ιουνίου. Οι υποψήφιοι μπορούν να αντλήσουν αναλυτικές οδηγίες κατά την επεξεργασία του μηχανογραφικού τους δελτίου είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams. minedu.gov.gr,  είτε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr., είτε από τις οδηγίες που αποστέλλονται σε όλα τα λύκεια.

Πηγή: Το Βήμα (20.06.2011). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου