Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Οι εργαζόμενοι ζητούν ασφάλεια και όχι οικονομικές απολαβές

Αλλαζουν οι προσδοκίες των εργαζομένων σε περιόδους κρίσης, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Adecco Ελλάδας, η οποία τονίζει ότι εν μέσω κρίσης η αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας αποτελεί το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που αναζητά από την εργασία του το 32% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ μόνον το 4% όρισαν ως σημαντικό χαρακτηριστικό τις οικονομικές απολαβές.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα και προκαλεί ανασφάλεια και έντονους προβληματισμούς στους εργαζόμενους, οι οποίοι πριν από δύο χρόνια δεν θα περίμεναν με τίποτα ότι θα τους ανακοινώναν μείωση μισθού και αύξηση ωρών εργασίας και θα ήταν ικανοποιημένοι καθώς δεν απολύθηκαν ή δεν έβαλε λουκέτο η επιχείρησή τους. Οπως υποστηρίζει και η κυρία Ναταλία Μάκκα, ιδιωτική υπάλληλος στο διοικητικό τμήμα κέντρου αποκατάστασης αναπήρων, οι αλλαγές στον εργασιακό στίβο στην Ελλάδα είναι ραγδαίες τον τελευταίο χρόνο, αφού οι υπάλληλοι είναι φοβισμένοι λόγω ενδεχόμενης απόλυσης και κυριαρχεί μια ανασφάλεια που μειώνει την αποδοτικότητα σε πολλές περιπτώσεις. Πάντως, όπως προσθέτει η ίδια, αυτή την περίοδο προτεραιότητα της στην εργασία της είναι η ασφάλεια και όχι οι οικονομικές απολαβές, κάτι που δεν ίσχυε πριν από δύο χρόνια.

Ειδικότερα, εν μέσω κρίσης η αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας αποτελεί το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που αναζητά από την εργασία του το 32% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Ακόμη όμως και εν μέσω κρίσης που οι συνθήκες δεν ευνοούν την αλλαγή ή την εύρεση εργασίας η ικανοποίηση από το αντικείμενο εργασίας συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό, όπως δείχνει το 28% των συμμετεχόντων που το επέλεξε. Στην τρίτη θέση συναντούμε εκείνους που αναζητούν καλό εργασιακό περιβάλλον με ποσοστό 12% ενώ το 11% του δείγματος αναζητά προοπτικές εξέλιξης. Μόνον το 4% των συμμετεχόντων όρισαν ως σημαντικό χαρακτηριστικό τις οικονομικές απολαβές, κάτι που είναι αναμενόμενο σε περίοδο οικονομικής πίεσης, όταν εκείνο που προέχει είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα.

Παράγοντες οι οποίοι προκαλούν αίσθηση ασφάλειας στην εργασία

Μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση παρέχει αίσθηση ασφάλειας στην πλειοψηφία των ερωτηθέντων με ποσοστό 65%, καθώς είναι ικανή να διασφαλίσει πρωτίστως τη βιωσιμότητά της και κατ'επέκταση την ευρωστία των υπαλλήλων της. Στη δεύτερη θέση, με αρκετά χαμηλότερο ποσοστό (14%), οι συμμετέχοντες επέλεξαν την πρόσβαση σε επικοινωνία με την διοίκηση για εκτενή ενημέρωση, ενώ το 12% όρισε ως σημαντικότερο παράγοντα την ενημέρωση για τα μελλοντικά σχέδια και τους στόχους της επιχείρησης. Η αλληλεπίδραση με τη διοίκηση σε διαφορετικά επίπεδα (διάλογος - ενημέρωση) συμβάλλει στην αίσθηση ασφάλειας που νοιώθουν οι εργαζόμενοι.

Ευελιξία στο θέμα των οικονομικών απολαβών σε περίοδο κρίσης, εφόσον οι υπόλοιποι παράγοντες στην εργασίας είναι ικανοποιητικοί

Η συντριπτική πλειοψηφία (93,2%) του δείγματος προτίθεται να δείξει ευελιξία όσον αφορά τις οικονομικές απολαβές κατά τη διάρκεια κρίσης και εφόσον οι υπόλοιποι παράγοντες όπως το αντικείμενο της εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις, οι προοπτικές εξέλιξης κλπ είναι ικανοποιητικοί. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι από το ποσοστό του 93,2% περισσότερο διατεθειμένοι να προσαρμόσουν τις οικονομικές τους απολαβές εμφανίζονται οι άντρες με το 96% αυτών να απαντούν θετικά σε σχετική ερώτηση. Αντίστοιχα, θετική απάντηση έδωσε το 88,3% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα. Το ηλικιακό group 31 - 35 (άντρες και γυναίκες) αποτελεί το πιο «ευέλικτο» με το εντυπωσιακό 97,3% αυτού να απαντά θετικά σε σχετική ερώτηση και ακολουθεί με 91,5% το γκρουπ ανδρών και γυναικών άνω των 40 ετών.

Παράγοντες που καθορίζουν τον βαθμό ικανοποίησης από το εργασιακό περιβάλλον

Το ενδιαφέρον της διοίκησης για την προστασία των εργαζομένων από κινδύνους στο χώρο εργασίας απασχολεί το 57% των συμμετεχόντων, οι οποίοι επιθυμούν η διοίκηση της εταιρίας τους να τους εξασφαλίζει ένα υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον εργασίας. Ακολουθούν, με ποσοστό 20%, οι κτιριακές εγκαταστάσεις ενώ στην τρίτη θέση προτίμησης, με ποσοστό 15%, κατατάσσεται ο εξοπλισμός γραφείου, που μπορεί να περιλαμβάνει από σύγχρονα, αξιόπιστα και φιλικά προς τους χρήστες μηχανήματα μέχρι γραφική ύλη. Στη σύγχρονη Κοινωνία της Πληροφορίας, η τεχνολογία συμβάλλει σημαντικά στην ομαλή ροή της εργασιακής καθημερινότητας.
 
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της εφημερίδας Το Βήμα (10.06.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου