Κυριακή, 1 Απριλίου 2012

Η οικονομική κρίση θέτει νέα δεδομένα και νέες προτεραιότητες

Το παρόν και το μέλλον της Ψυχικής Υγείας, καλούνται να διαμορφώσουν όσοι λαμβάνουν αποφάσεις για την ψυχική και κοινωνική πολιτική αλλά και οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, υπό τις παρούσες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Καλούνται, επίσης, να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν από τη μια τις αυξανόμενες ανάγκες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των πληθυσμών που επηρεάζονται από την οικονομική κρίση και από την άλλη τη μείωση των δαπανών.

Οι επιστήμονες που λαμβάνουν μέρος στο συνέδριο με θέμα «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε συνθήκες Οικονομικής Κρίσης», που διοργανώνεται από την Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), με τη συνεργασία της Παγκόσμιας Εταιρίας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR) και της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συμφώνησαν ότι σήμερα έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα -κατάθλιψη και αυτοκτονίες, αύξηση ανέργων και φτωχών, εξάρτηση από το Διαδίκτυο κ.ά.- και υπάρχουν νέες ανάγκες ψυχικής υγείας που θέτουν άλλες προτεραιότητες.

Οι άνθρωποι σήμερα βιώνουν δύσκολες καταστάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους δημιουργώντας μια σειρά από προβλήματα. Το 80% των εργαζομένων στην Ευρώπη, λόγω της ανασφάλειας που αισθάνονται για την εργασία τους ζει με το άγχος. Η απελπισία και η απόγνωση προκαλούν κακή απόδοση στην εργασία και η κακή ψυχική υγεία αυξάνει τη ζήτηση των υπηρεσιών υγείας, είπε κατά την ομιλία του ο Andor Laszlo, Ευρωπαίος επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών.

Δυστυχώς, σήμερα 24,3 εκατ. άνθρωποι είναι άνεργοι και το 1/4 του πληθυσμού της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών, βρίσκεται σε κίνδυνο με επακόλουθο τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το να έχει κάποιος δουλειά, είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος, βάζει φραγμό στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε, μελετά δράσεις με μακροχρόνια στρατηγική, καθώς αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα βοηθάει, θα ενισχύει και θα θωρακίζει τις οικονομίες των χωρών, αλλά ταυτόχρονα δεν θα απομακρύνει από τους στόχους της Δικαιοσύνης και Αλληλεγγύης. Η ανάπτυξη, πρόσθεσε, δεν θα πρέπει να βασίζεται στον ανταγωνισμό αλλά στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Σε περιόδους κρίσης, είπε ο επίτροπος, οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να παραμένουν προτεραιότητα και οι κοινωνικές υπηρεσίες επαρκείς. Στόχος μας, είπε, είναι ένα υγιές και παραγωγικό εργατικό δυναμικό και ελπίζουμε, πρόσθεσε, αυτό να αποτελέσει προτεραιότητα των κρατών-μελών, τα οποία έχουν αναλάβει να εκτελέσουν σχετικά προγράμματα και δράσεις και να βελτιώσουν την Ψυχιατρική Υγεία όχι μόνο στο επίπεδο της θεραπείας αλλά και της πρόληψης.

Περισσότερα στο άρθρο της Καθημερινής (30.03.2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου