Βιονικά πόδια επαναστατικής τεχνολογίας τον βοήθησαν να σηκωθεί από το αναπηρικό καροτσάκι, να σταθεί και πάλι όρθιος και να περπατήσει- έστω σε αργή κίνηση. Πριν από πέντε χρόνια, όταν ο Χέιντεν Αλεν τραυματίστηκε σοβαρά στον σπόνδυλο σε τροχαίο με τη μοτοσικλέτα του, οι γιατροί του είχαν πει ότι δεν θα περπατούσε ποτέ ξανά. Αλλά σήμερα, χάρη σε ένα προϊόν που αναπτύχθηκε από εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας, ο Χέιντεν έκανε το ακατόρθωτο. Πρόκειται για τα βιονικά πόδια που στηρίζουν τον παράλυτο σε όρθια θέση. Με τη χρήση λογισμικού, που ελέγχει μέσω χειριστηρίου ο ίδιος ο ασθενής, μπορεί να περπατά μπροστά και στο πλάι και να ανεβοκατεβαίνει σκαλοπάτια.
Η συσκευή, που λέγεται «Ρεξ», ζυγίζει 38 κιλά και κατασκευάζεται ειδικά για τον κάθε ασθενή. Λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία μεγάλης διάρκειας. « Τα βιονικά πόδια μου έδωσαν νέα ζωή... μπορώ να δουλεύω και επιτέλους μπορώ να μιλώ στους άλλους όρθιος» λέει ο Χέιντεν.
Είναι από τους πρώτους ασθενείς στους οποίους δοκιμάζεται το προϊόν, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στη διεθνή αγορά στα μέσα του 2011.
Οι βρετανοί μηχανολόγοι Ρίτσαρντ Λιτλ και Ρόμπερτ Αϊρβινγκ δεν πίστευαν ότι η ιδέα που συνέλαβαν και σημείωσαν πρόχει ρα πριν από επτά χρόνια σε μια παμπ θα γινόταν πραγματικότητα. Επεξεργάστηκαν όμως το σχέδιό τους με προσοχή και ίδρυσαν μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στο Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας από την οποία θα διατίθεται ο Ρεξ, πάντοτε κατόπιν ειδικής παραγγελίας, στην τιμή των 117.000 ευρώ.
«Ο καταλύτης για να ασχοληθούμε σοβαρά με τον Ρεξ ήταν το γεγονός ότι πριν από κάποια χρόνια ο Ρόμπερτ διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας. Επιπλέον, οι μητέρες και των δυο μας βρίσκονται σε αναπηρική καρέκλα, συνεπώς γνωρίζαμε τι εμπόδια αντιμετωπίζουν για να μετακινηθούν » λέει ο Ρίτσαρντ Λιτλ.
Οπως εξηγεί ο νεοζηλανδός νευρολόγος και ειδικός σε ζητήματα μυϊκής δυστροφίας Ρίτσαρντ Ρόξμπεργκ, για πολλούς από τους ασθενείς του «ο Ρεξ αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά, έπειτα από πολλά χρόνια, που θα μπορέσουν να σταθούν όρθιοι και να περπατήσουν ξανά. Υπάρχουν προφανή οφέλη τόσο σε ζητήματα κινητικότηταςόσο και κοινωνικής επανένταξης και αυτοεκτίμησης, ενώ θα μειώνονται οι επιπλοκές που συνοδεύουν τη συνεχή χρήση αναπηρικής καρέκλας».
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που ξαναείδα τα πόδια μου να κινούνται. Ο κόσμος μου λέει να κοιτάζω μπροστά μου όταν περπατάω, αλλά δεν μπορώ να πάρω τα μάτια μου από τα πόδια μου...» λέει ο Αλεν.
Πηγή: Το Βήμα (17.07.2010).
Σάββατο 17 Ιουλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου