Το περασμένο Σάββατο ένα κοριτσάκι σώθηκε από βέβαιο πνιγμό ενώ έπαιζε σε παραλία στο Καβούρι. Η μητέρα, αφού έψαξε μόνη της στην παραλία χωρίς αποτέλεσμα, ενημέρωσε τον ναυαγοσώστη. Αρκετή ώρα μετά το παιδί βρέθηκε σώο και αβλαβές. Οταν εντοπίστηκε από τον ναυαγοσώστη δεν έπαιζε στην άμμο. Κολυμπούσε, φορώντας τα μπρατσάκια του, στα... άπατα. Είχε «ανοιχτεί» στα βαθιά χωρίς να το δει κανείς...
Την επομένη, στην ίδια παραλία, άλλο ένα παιδάκι παραλίγο να πνιγεί όταν έπαθε κρίση επιληψίας μέσα στο νερό. Ευτυχώς το είδε ο ναυαγοσώστης, ο οποίος έβγαλε το παιδί στην παραλία και του έκανε τεχνητές αναπνοές. Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι και αυτό το παιδί κολυμπούσε χωρίς την επίβλεψη ενήλικα.
Δύο έως τρία περιστατικά πνιγμού καταγράφονται κάθε ημέρα στην Ελλάδα τους θερινούς μήνες. Μάλιστα τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε πνιγμούς στην Ευρώπη και τη δεύτερη παγκοσμίως. Τα περισσότερα θύματα είναι ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά.
«Εχουμε σοβαρό πρόβλημα με τους γονείς μικρών παιδιών, διότι αντιμετωπίζουν την παραλία σαν παιδική χαρά και τον ναυαγοσώστη σαν μπέιμπι σίτερ» δηλώνει η διευθύντρια της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής κυρία Βάνια Βήχου.
Σύμφωνα με τον τέως αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνο του Τμήματος Πρόληψης Ατυχημάτων του ΕΚΑΒ ως το 2003 κ. Ι. Στ. Παπαδόπουλο , τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να μείνουν καθόλου μόνα τους στην παραλία διότι μπορεί να πνιγούν ακόμη και σε 50 εκατοστά νερού. «Αρκετοί γονείς πιστεύουν λανθασμένα ότι όταν τα παιδιά παίζουν στην παραλία,εκεί που σκάει το κύμα,δεν διατρέχουν κίνδυνο.Επίσης θεωρούν ότι αν φορούν μπρατσάκια δεν θα πνιγούν. Κι αυτό είναι λάθος.Τα μικρά παιδιά χρειάζονται μεγάλη προσοχή διότι πνίγονται σιωπηλά» σημειώνει.
Προσοχή όμως χρειάζονται και τα μεγαλύτερα παιδιά, που βρίσκονται στις ηλικίες 15-17 ετών. «Εννέα στα δέκα παιδιά που πνίγονται είναι αγόρια διότι κάνουν βουτιές χωρίς να γνωρίζουν το βάθος, ανοίγονται στα βαθιά και επιλέγουν επικίνδυνα θαλάσσια σπορ» εξηγεί η κυρία Βήχου.
Σε ό,τι αφορά τους ηλικιωμένους πολλοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να πηγαίνουν σε μεγάλο βάθος, παρ΄ ότι πάσχουν από σοβαρό νόσημα (π.χ. καρδιολογικό). « Σε πολλούς προϋπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μπορεί να πάθουν έμφραγμα, για παράδειγμα, και να χάσουν τις αισθήσεις τους» τονίζει η κυρία Χαρά Σπηλιοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κατά το διάστημα 1997-2004 εστάλησαν στο Εργαστήριο προς διερεύνηση 197 περιστατικά ατόμων που ανασύρθηκαν από το νερό. Σε 168 περιστατικά αιτία θανάτου ήταν ο πνιγμός. Σε 29 περιστατικά ο θάνατος οφειλόταν σε άλλη αιτία (έμφραγμα, ρήξη αορτικού ανευρύσματος κ.λπ.).
Πηγή: Το Βήμα (17.07.2010).
Σάββατο 17 Ιουλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου