Αν πιστεύατε ότι όποιος κερδίζει το λαχείο παραμένει ευτυχισμένος για την υπόλοιπη ζωή του μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο για το θέμα, τα χρήματα μπορούν μεν να «αγοράσουν» ένα πολυπόθητο αίσθημα ασφάλειας και μια καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά έχουν ελάχιστη επίδραση στην καθημερινή διάθεση ενός ατόμου και στο αίσθημα της ευτυχίας.
«Στην ερώτηση αν τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία, η απάντηση είναι:“Ναι, αλλά λίγο ”. Σε αντιδιαστολή με τη φιλοσοφική πεποίθηση κάποιου ότι η ζωή του “πάει καλά”, η ευτυχία φαίνεται να έχει εκπληκτικά μικρή σχέση με τα χρήματα και πολύ μεγαλύτερη με την αγάπη της οικογένειας, την υποστήριξη των φίλων, τον σεβασμό των άλλων και την αίσθηση ότι ορίζουμε οι ίδιοι τη ζωή μας και έχουμε μια δουλειά που μας “γεμίζει” » λέει ο καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις Εντ Ντίνερ, ο οποίος συνέβαλε στη διεξαγωγή της παγκόσμιας έρευνας για λογαριασμό της εταιρείας δημοσκοπήσεων Gallup.
Το εκπληκτικό με τη μελέτη, η οποία διεξήχθη το 2005-2006 και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε επιστημονικό περιοδικό, δεν αφορά αποκλειστικά το εύρος της. Παρ΄ ότι η σφυγμομέτρηση διενεργήθηκε σε 136.000 άτομα από 132 χώρες και οι δημοσκόποι επικοινώνησαν τηλεφωνικά με όσους βρίσκονταν σε πόλεις, ενώ προσέγγισαν πόρτα πόρτα όσους βρίσκονταν σε αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, ώστε να εξασφαλίσουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα, τα αποτελέσματα ήταν καθολικά για όλους. Ατομα και των δύο φύλων, όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων, που προέρχονται από διαφορετικές πολιτισμικές, οικονομικές και πολιτικές πραγματικότητες της υφηλίου, συμφωνούν ότι τα θετικά συναισθήματα και η χαρά της ζωής ελάχιστα αφορούν τα χρήματα.
Οι ερευνητές είχαν τη δυνατότητα να εξετάσουν μια πλειάδα από στοιχεία των ερωτηθέντων. Αφορούσαν το εισόδημά τους, το επίπεδο ζωής τους, το κατά πόσον καλύπτονταν οι βασικές τους ανάγκες για τροφή και στέγαση, το τι είδους ηλεκτρικές συσκευές διέθεταν για τη διευκόλυνση της καθημερινής τους ζωής και το κατά πόσο ικανοποιούνταν οι συναισθηματικές τους ανάγκες. Επίσης, ερωτήθηκαν αν ένιωθαν ότι είχαν τον σεβασμό των γύρω τους, αν είχαν οικογένεια και φίλους στους οποίους θα μπορούσαν να υπολογίζουν σε μια ανάγκη, πόσο ελεύθεροι ένιωθαν να επιλέγουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, να μαθαίνουν καινούργια πράγματα ή « να κάνουν ό,τι κάνει ο καθένας καλύτερα ». Φυσικά, όπως και προηγούμενες, μικρότερης κλίμακας, μελέτες και η παρούσα απέδειξε ότι το ποσοστό ικανοποίησης του καθενός από τη ζωή του αυξάνεται ανάλογα με το προσωπικό και το εθνικό του εισόδημα. Για παράδειγμα, οι Δανοί θεωρούνται πρωταθλητές κόσμου, με ποσοστό 82% να δηλώνει ευχαριστημένο με τη ζωή του και αισιοδοξία για το μέλλον, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι 31% και για το... Τόγκο μόλις 1%. « Ενώ όμως είναι αλήθεια ότι αν γίνει κάποιος πλουσιότερος θα είναι γενικά πιο ευχαριστημένος με τη ζωή του, αυτό δεν θα σημάνει και περισσότερο ενθουσιασμό για τη ζωή ή ότι θα την απολαμβάνει και περισσότερο» εξηγεί ο δόκτωρ Ντίνερ.
Πηγή: Το Βήμα (02.07.2010).
Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου