Φαντασμαγορική ξενάγηση στο πολύ κοντινό αύριο αποτελεί το συνέδριο Νανοτεχνολογίας που αρχίζει σήμερα στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής. Εύκαμπτες οθόνες επάνω σε μπλουζάκια, εκτυπώσιμες μπαταρίες, έξυπνα υφάσματα, που θα αλλάζουν χρώμα, βιο-διαγνωστικές συσκευές μιας χρήσης και εξελιγμένα συστήματα αναγνώρισης δεν προέρχονται πια από ταινίες επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ.
«Τα νέα πεδία εφαρμογών αναμένεται να βελτιώσουν και ν' αλλάξουν τους τρόπους επικοινωνίας, ενημέρωσης, φωτισμού, παραγωγής ενέργειας, εκπαίδευσης και ένδυσης, όπως ήταν γνωστά μέχρι σήμερα», δήλωσε ο διευθυντής του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.
Τα νανουλικά και τα νανοπροϊόντα αποτελούν το πολύ κοντινό αύριο, που θα παρουσιαστεί στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από σήμερα ώς την Παρασκευή, με τη συμμετοχή επιστημόνων απ' όλο τον κόσμο.
Το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης οργανικών ηλεκτρονικών υλικών αποτελεί η ευελιξία τους.
«Από αυτά μπορεί κανείς να δημιουργήσει εύκαμπτες οθόνες ηλεκτρονικού υπολογιστή ή τηλεόρασης, ηλεκτρονικό χαρτί εφημερίδων, εύκαμπτα φωτοβολταϊκά συστήματα, που θα καλύπτουν ολόκληρες επιφάνειες κτιρίων, ενεργειακές τέντες ηλίου και πολλά άλλα», ανέφερε ο κ. Λογοθετίδης.
Δεν αποτελεί πια εικόνα επιστημονικής φαντασίας η ενεργειακή ομπρέλα θαλάσσης, κάτω από την οποία θα μπορεί κανείς να φορτίζει τον φορητό υπολογιστή του, να δροσίζεται με ανεμιστήρα και να διατηρεί κρύο το φορητό του ψυγείο.
Η παραγωγή προϊόντων που θα στηρίζονται στη χρήση τέτοιων υλικών θα ξεκινήσει σταδιακά από το 2015. Εως το 2020 θα έχουν δημιουργηθεί τα ενεργειακά αυτόνομα κτίρια, προσφέροντας πλήρη ανεξαρτησία από το συμβατικό ρεύμα της ΔΕΗ, καθώς θα αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια προς όφελος των νοικοκυριών.
Πηγή: Ελευθεροτυπία (06.07.2010).
Τρίτη 6 Ιουλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Όχι απλά δεν αποτελεί εικόνα επιστημονικής φαντασίας, αλλά τουλάχιστον όσο αφορά τα εύκαμπτα φωτοβολταικα συστήματα, υπάρχουν στην αγορά.
ΑπάντησηΔιαγραφή