Νέα σημαντική πρόοδο στις μεταμοσχεύσεις προσώπου πραγματοποίησε ένας πρωτοπόρος γάλλος γιατρός, ο οποίος μεταμόσχευσε σε 35χρονο με συγγενή διαταραχή ένα νέο πρόσωπο με βλέφαρα, μάτια που δακρύζουν και πιγούνι στο οποίο φυτρώνουν γένια!
Η επέμβαση έγινε από μια δεκαμελή ομάδα υπό τον καθηγητή Λοράν Λαντιερί στο Νοσοκομείο Ανρί Μοντόρ στο Κρετέιγ, έξω από το Παρίσι. Χαιρετίστηκε στη Γαλλία ως ένα μείζον βήμα στην πλαστική χειρουργική. Ο 35χρονος είναι από την περιοχή του Παρισιού και έπασχε από το σύνδρομο του Πρωτέα, γνωστό και ως διαταραχή του ανθρώπου- ελέφαντα. Στα τέλη Ιουνίου υποβλήθηκε σε μια επέμβαση που διήρκεσε 12 ώρες, αφού προηγουμένως είχε βρεθεί συμβατός δότης σε επαρχιακό γαλλικό νοσοκομείο. «Πάει καλά», δήλωσε ο καθηγητής Λαντιερί. «Περπατάει, τρώει, μιλάει. Ηδη μεγαλώνουν γένια στο νέο πρόσωπό του. Την πρώτη φορά μετά την επέμβαση που είδε τον εαυτό του στον καθρέφτη σήκωσε και τους δύο αντίχειρές του. Τους τελευταίους μήνες η ασθένειά του επιδεινωνόταν. Το πρόσωπό του, ιδιαίτερα τα μάτια του είχαν μεγάλη ζημιά. Περίμενε δύο χρόνια για την επέμβαση αυτή». Ο χειρουργός διευκρίνισε πως η μόλυνση και η απόρριψη του ιστού, τον οποίο το σώμα θεωρεί ξένο, εξακολουθεί να αποτελεί υπαρκτό κίνδυνο. Η Γαλλίδα Ιζαμπέλ Ντινουάρ, ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο έγινε το 2005 μερική μεταμόσχευση προσώπου, θα πρέπει να παίρνει φάρμακα σ΄ όλη της τη ζωή για να αποφύγει την απόρριψη του ιστού.
Ο τελευταίος ασθενής, ο οποίος έγινε γνωστός μόνον ως «Ζερόμ», είχε πάρει μέρος πριν από δύο χρόνια σ΄ ένα ντοκιμαντέρ της γαλλικής τηλεόρασης με θέμα τους βαριά παραμορφωμένους ανθρώπους. «Αυτό που είναι πιο δύσκολο να αντέξεις είναι ο τρόπος που σε κοιτάζουν οι άλλοι άνθρωποι», είπε στην εκπομπή. Μια μεταμόσχευση προσώπου θα του επέτρεπε να «μπερδευτεί με το πλήθος, να είναι όπως όλοι οι άλλοι...», είπε. Ο Ζερόμ είναι ο 14ος άνθρωπος στον κόσμο που κάνει μεταμόσχευση προσώπου, όμως είναι ο πρώτος που αποκτά βλέφαρα και δακρυϊκά σωληνάρια, με αποτέλεσμα να έχει φυσιολογικά δάκρυα, λέει ο δρ. Λαντιερί. «Αυτό είναι το δυσκολότερο μέρος. Αυτό είναι το καινούργιο σ΄ αυτή τη μεταμόσχευση». Η αντικατάσταση των βλεφάρων και των μικροσκοπικών δακρυϊκών σωληναρίων είναι ιδιαίτερα δύσκολη σύμφωνα και με άλλους χειρουργούς. Τα νεύρα πρέπει να αναπτυχθούν και τα βλέφαρα πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικά ώστε να προστατεύουν τα μάτια, αλλά και αρκετά ελαστικά και ευκίνητα ώστε να επιτρέπουν το βλεφάρισμα. Ο δρ. Λαντιερί ανέφερε επίσης ότι στο νέο πιγούνι του Ζερόμ φύτρωσαν γένια και το νοσηλευτικό προσωπικό έχει ήδη κάνει ξύρισμα στον ασθενή.
Εξαιτίας του ανταγωνισμού μεταξύ των ιατρικών ομάδων που επιχειρούν σε όλο τον κόσμο να κάνουν μεταμοσχεύσεις προσώπου, η ανακοίνωση των γάλλων επιστημόνων θα ελεγχθεί επισταμένως. Ο καθηγητής Λαντιερί είχε ανακοινώσει πριν από έναν χρόνο ότι πραγματοποίησε τεχνικά την πρώτη πλήρη μεταμόσχευση προσώπουπροτού διατυπώσει φέτος την άνοιξη τον ίδιο ισχυρισμό μια ισπανική ομάδα με επικεφαλής τον δρα Ζοάν Πέρε Μπάρετ του Νοσοκομείου Βαλ Ντ΄ Εμπρόν στη Βαρκελώνη. Στις ΗΠΑ, η δρ. Μαρία Σιεμιόνοφ ανακοίνωσε πως προέβη σε μια σχεδόν πλήρη μεταμόσχευση προσώπου σε ασθενή πριν από 18 μήνες. Οι ειδικοί την είχαν περιγράψει ως την πιο περίπλοκη τεχνικά επιχείρηση του είδους που είχε γίνει μέχρι τότε.
Την Τετάρτη ο καθηγητής Λαντιερί, σε μια επίθεση εναντίον του δρα Μπάρετ, κατήγγειλε ως ψευδείς τους προηγούμενους ισχυρισμούς ότι έγινε μεταμόσχευση ολόκληρου του προσώπου σε ασθενή. «Είμαστε οι μοναδικοί μέχρι σήμερα που έχουν μεταμοσχεύσει πλήρες πρόσωπο», τόνισε. «Δεν έχω ιδιαίτερη επιθυμία να καυχηθώ γι΄ αυτό».
Πηγή: Τα Νέα (10.07.2010).
Κυριακή 11 Ιουλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου