Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Διεθνής επιστημονική ημερίδα για την Προστασία και Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών

Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την πολιτιστική κληρονομιά, από άποψη διεθνούς δεοντολογίας, προστασίας, νομολογιακής, πρακτικής, διπλωματικής προσέγγισης, προσπαθειών διεθνούς συνεργασίας κι άλλα συναφή ζητήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, θα εξεταστούν στη διεθνή ημερίδα, που διοργανώνεται, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών και ο διεθνώς καταξιωμένος νομικός, Γιώργος Μπίζος, από τη Ν. Αφρική.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το «Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Η. Κρίσπη», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μουσείο της Ακρόπολης και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ίδρυμά μας ασχολείται με την προστασία των πολιτιστικών αγαθών στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς», επισημαίνει σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Ιδρύματος, Δρ. Αναστασία Σαμαρά-Κρίσπη.

«Σήμερα, με την πεποίθηση ότι η πρωταρχική αιτία της κρίσης είναι πνευματική και πολιτιστική, το Ίδρυμα συνεχίζει την προσπάθειά του και επανέρχεται στο σημαντικό και ευρύτατο θέμα της προστασίας, αλλά και επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών», σημειώνει.

Αν και αρκετές εκδηλώσεις έχουν γίνει, τον τελευταίο καιρό, στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνή φόρουμ, πάνω στο θέμα της ημερίδας, που είναι διαχρονικό και επίκαιρο, η Δρ. Σαμαρά-Κρίσπη πιστεύει ότι, πάντοτε, στο πλαίσιο εργασιών του είδους αναφύονται νέες ιδέες, ενδιαφέρουσες απόψεις και ερεθίσματα, για εποικοδομητική θεώρηση της νέας τάξης των πολιτιστικών πραγμάτων.

"Η Ελλάδα έχει πληγεί επανειλημμένως από την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών. Μείζον ζήτημα, παγκοσμίου ενδιαφέροντος, εξακολουθεί να είναι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα", τονίζει η ίδια.

«Παρ' όλο που καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες, το όλο θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, εξακολουθεί να εμφανίζει κενά και αδυναμίες. Σήμερα, επιδιώκονται ρυθμίσεις, κυρίως μέσω διεθνών συμβάσεων, διεθνούς συνεργασίας, αποφάσεων Διεθνών Οργανισμών (resolutions), αλλά και με την ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων, μέσω της λεγόμενης διπλωματικής οδού», υπογραμμίζει.

Διακεκριμένοι επιστήμονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πρόκειται να αναπτύξουν τα θέματα της ημερίδας, στο πλαίσιο δύο συνεδρίων, εκ των οποίων το δεύτερο αφορά το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μεταξύ των εισηγητών του εξωτερικού, εκτός του κ. Μπίζου, θα είναι ο καθηγητής Συμεών Συμεωνίδης, Κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Willamette (ΗΠΑ) και Επίτιμος Πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Συγκριτικού Δικαίου, οι Victor Bizannes, δικηγόρος και Emmanuel Comino, Ανώτατος Αξιωματούχος της AHEPA Αυστραλίας, ο Αλέξης Μανθεάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Δράσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα (IPSACI), και ο Δημήτρης Βαφειάδης, από τη Ν. Αφρική, εκ μέρους της Νεολαίας ΣΑΕ.

Από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι καθηγητές Σπύρος Βρέλλης. Αντώνης Μπρεδήμας, Άννα Γραμματικάκη-Αλεξίου, Ελίνα Μουσταΐρα, Βύρων Ματαράγκας, από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Πρέσβης ε.τ. κ. Κωνσταντίνος Τριτάρης, η αρχαιολόγος Έλενα Κόρκα, η Δρ. Ειρήνη Σταματούδη, η δικηγόρος Ματίνα Στέα, η Κωνστάντζα Κυριαζή, δικηγόρος εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αρχαιοτήτων, κ.ά.
 
Πηγή: Η Καθημερινή (08.12.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου