Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Καμεράτα σε νέα πορεία

Για πρώτη φορά στην 20άχρονη, σχεδόν, πορεία της, η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής φιλοξενείται σταθερά σ’ έναν χώρο εκτός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ο λόγος για τη νεοσύστατη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης- μεγάλου χορηγού του συνόλου για τα επόμενα τρία χρόνια- όπου σε συνεργασία με σημαντικούς Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες και υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού κ. Γιώργου Πέτρου, από τον προσεχή Δεκέμβριο θα αναβιώσει δημοφιλή αλλά και λιγότερο γνωστά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Το γεγονός αυτό, βεβαίως, δε σημαίνει πως η Καμεράτα εγκαταλείπει την παραδοσιακή της «έδρα», το Μέγαρο, όπου ήδη, από την έναρξη της σεζόν έχει αρχίσει να συμβάλλει στην υλοποίηση των προγραμμάτων του.

Το νέο κεφάλαιο στην πορεία της Ορχήστρας - το οποίο άνοιξε πριν από ένα, περίπου, χρόνο με την έμφαση στην ιστορικά ενημερωμένη εκτέλεση σε όργανα εποχής- ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου η οποία δόθηκε νωρίτερα στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών όπου, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ κ. Ιωάννης Μάνος, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» κ. Κ. Πυλαρινός , οι αρχιμουσικοί κ. κ. Αλέξανδρος Μυράτ και Γιώργος Πέτρου αλλά και οκ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, χορηγός του νέου κύκλου εκδηλώσεων της Ορχήστρας στο Μέγαρο με τίτλο «Μετατροπίες», σκοπός του οποίου είναι να προτείνει στο κοινό ποικίλους, εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τη μουσική (η πρώτη συναυλία του κύκλου, το πρωτότυπο Cafe Zimmerman δόθηκε ήδη τον περασμένο Οκτώβριο στην αίθουσα Banquet του Μεγάρου).

Στη διάρκεια της συνέντευξης έγινε αναφορά στην ως σήμερα πορεία της Καμεράτα η οποία ιδρύθηκε το 1991 από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής σε συνεργασία με τον βιολονίστα κ. Δημήτρη Σέμση και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, με σκοπό να αποτελέσει, παράλληλα, και «εκπαιδευτικό εργαλείο» όπως άλλωστε επιθυμούσε εξαρχής και ο Χρήστος Λαμπράκης. Εκτοτε, η Ορχήστρα μετρά εκατοντάδες συναυλίες σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ του κόσμου, σπουδαίες συνεργασίες με αρχιμουσικούς και σολίστ, πολυάριθμες πρώτες εκτελέσεις, αξιοσημείωτη δισκογραφική δραστηριότητα αλλά και πλήθος εκπαιδευτικών συναυλιών και προγραμμάτων σε σχολεία της Αττικής.

Σε ό,τι αφορά το εφετινό πρόγραμμα της Καμεράτα στο Μέγαρο, ανάμεσα στις εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν είναι η συμμετοχή της στη συναυλία της περίφημης Παιδικής Χορωδίας της Βιέννης (22/12, στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων), το κυριακάτικο πρωινό με τίτλο «Πώς βρέθηκα στην Καμεράτα; Μια συναρπαστική ιστορία» (30/1) αλλά καιη εκδήλωση με τίτλο «Ο Μάνος Χατζιδάκις συναντά την τζαζ» (15/1) όπου η Ορχήστρα τολμά μια πρωτότυπη «μετάφραση» μερικών από τις πιο γνωστές μελωδίες του συνθέτη στη γλώσσα της τζαζ.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στη σειρά νέων προγραμμάτων υπό τον γενικό τίτλο «Εν Λευκώ», όπου η Καμεράτα προσκαλεί σημαντικούς δημιουργούς να συνθέσουν, να επιλέξουν και να σχολιάσουν τη μουσική που θέλουν. Στο πλαίσιο αυτό, πρώτος καλεσμένος της σειράς είναιο συνθέτης κ. Γιώργος Κουμεντάκης (10/2).

Στα μελλοντικά σχέδια της Ορχήστρας, τέλος, περιλαμβάνονται παραγωγές με προγράμματα μουσικής από τον 18ο ως τον 21ο αιώνα, διαδρομές στην τζαζ αλλά και τα πιο σύγχρονα μουσικά ιδιώματα, συνεργασίες με σημαντικές χορευτικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού κ.α.

Πηγή: Το Βήμα (29.11.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου