Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Γιάννης Μαρής: Ο «πατριάρχης» της αστυνομικής λογοτεχνίας

«Ο Μαρής είναι ο πατριάρχης της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα», μας έλεγε σε συνέντευξη πριν από μερικούς μήνες ο Πέτρος Μάρκαρης, αρνούμενος να οικειοποιηθεί αυτόν τον τίτλο για τον εαυτό του, και εξηγούσε: «Ατύχησε γιατί έγραψε αυτά τα εξαιρετικά μυθιστορήματα σε λάθος τόπο, σε λάθος χρόνο, σε μια χώρα που θεωρούσε παραφιλολογία το αστυνομικό. Κανένας άλλος συγγραφέας δεν περιέγραψε τη μεταπολεμική Αθήνα, την κοινωνία των βολεμένων του Κολωνακίου, τους δωσίλογους τόσο καλά όσο εκείνος. Αν είχε γράψει στα γαλλικά, τώρα θα ήταν πασίγνωστος παγκοσμίως». Δεν θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε σαφέστερα την ειδική θεματολογία και τον χαρακτήρα της πεζογραφίας του Γιάννη Τσιριμώκου –γνωστού στα γράμματα με το φιλολογικό ψευδώνυμο Γιάννης Μαρής– αλλά και την λογοτεχνική συγκυρία μέσα στην οποία εμφανίστηκαν τα κείμενά του.

Τον πατριάρχη λοιπόν της αστυνομικής λογοτεχνίας, ή αλλιώς τον «εισηγητή» της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα τιμά η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) σε εκδήλωση που διοργανώνει την Παρασκευή 8 Απριλίου, 6.00-9.00 μ.μ., στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο γιος του Μαρή, Άγγελος Τσιριμώκος, και στη συνέχεια για το έργο και την προσωπικότητά του θα μιλήσουν άνθρωποι που τον γνώρισαν, αστυνομικοί συγγραφείς που εξέλιξαν το είδος, αλλά και δημοσιογράφοι και σκηνοθέτες. Η αφιερωματική εκδήλωση θα ξεκινήσει με την ομιλία της συγγραφέως Άλκης Ζέη για τον φίλο της Γιάννη Μαρή. Τη σκυτάλη θα λάβουν τρεις αστυνομικοί συγγραφείς: ο Ανδρέας Αποστολίδης θα μιλήσει για τον συγγραφικό κόσμο του Γιάννη Μαρή, ο Πέτρος Μάρκαρης θα μιλήσει για την Αθήνα «εντός των τειχών» στο έργο του Μαρή και ο Φίλιππος Φιλίππου θα μιλήσει για τη θέση του Μαρή στην ελληνική αστυνομική λογοτεχνία.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα (06.04.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου