Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Οι 10 συμβουλές για πιο «εύκολη» ζωή στο γραφείο

Τενοντίτιδες, αρθρίτιδες, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και άλλες μυοσκελετικές παθήσεις λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης του οργανισμού στον ηλεκτρονικό υπολογιστή καταγράφει νέα μελέτη. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως το 49% των αναρρωτικών αδειών οφείλονται σε μυοσκελετικά προβλήματα.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Microsoft, oι χρήστες υπολογιστών πατούν το πλήκτρο SPACE 669 φορές την ώρα, ενώ κατά τη διάρκεια της εργασίας οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 5,8 ώρες την ημέρα ή σε ποσοστό 69% των συνολικών εργάσιμων ωρών τους.

Στην ίδια μελέτη φάνηκε πως το 50% των συμμετεχόντων ανέφεραν συμπτώματα επαναλαμβανόμενης καταπόνησης κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους στη νέα τους δουλειά, ενώ 68% αυτών των συμπτωμάτων κρίθηκαν αρκετά σοβαρά ώστε να καταταχθούν στις μυοσκελετικές παθήσεις.

Την ίδια στιγμή, στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Fit for Work Europe», που μελετά προβλήματα υγείας που προκαλούνται στο εργασιακό περιβάλλον, αναφέρει πως το 49% όλων των αναρρωτικών αδειών οφείλονται σε μυοσκελετικά προβλήματα, τα οποία έτσι καταλήγουν να κοστίζουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη 240 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από τον πόνο στην μέση, στα μυοσκελετικά προβλήματα ανήκουν τα σύνδρομα υπέρχρησης (οφείλονται στις επαναλαμβανόμενες, μονότονες κινήσεις και συμπεριλαμβάνουν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα) και η αρθρίτιδα.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι πάσχουν από τέτοια προβλήματα μόνο στη Βρετανία, με συνέπεια να απουσιάζουν ετησίως από τη δουλειά τους 9,5 μέρες κατά μέσον όρο.

Η έκθεση προειδοποιεί πως τα κρούσματα των μυοσκελετικών προβλημάτων θα αυξηθούν κατακόρυφα, εξαιτίας παραγόντων όπως η αύξηση της παχυσαρκίας, η υιοθέτηση ενός ολοένα πιο καθιστικού τρόπου ζωής και η γήρανση του εργατικού δυναμικού.

Τα μυοσκελετικά προβλήματα – όπως και όλα τα νοσήματα – αντιμετωπίζονται καλύτερα όταν ανιχνεύονται εγκαίρως, γι’ αυτό και η έκθεση συνιστά να μην αμελούν οι εργαζόμενοι τυχόν ενοχλήματα που έχουν, πιστεύοντας ότι θα περάσουν μόνα τους, αλλά να απευθύνονται εγκαίρως σε έναν γιατρό.

Διαβάστε περισσότερα στα Νέα (01.04.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου