Η αϋπνία κόβει χρόνια από τη ζωή των ανδρών. Στο ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα καταλήγουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας (Ρenn State College of Μedicine) στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι βρήκαν ότι οι άνδρες που πάσχουν από χρόνια αϋπνία έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου κάθε βράδυ.
Αντιθέτως, φαίνεται ότι οι γυναίκες τα βγάζουν πέρα καλύτερα με την έλλειψη ύπνου, χωρίς να απειλείται το προσδόκιμο της ζωής τους, αν και οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για ποιον λόγο υπάρχει αυτή η διαφορά.
«Το πρώτο εύρημα της μελέτης μας είναι ότι η αϋπνία συνδέεται με τη θνησιμότητα των ανδρών, κάτι που ως σήμερα δεν είχε αποδειχθεί επιστημονικά» λέει ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της ομάδας των ψυχιάτρων που τη διεξήγαγαν δρ Αλέξανδρος Βγόντζας.
Η έρευνα έγινε πάνω σε 1.000 γυναίκες και 741 άνδρες στα μέσα της δεκαετίας του ΄90. Οι εθελοντές έδιναν στους επιστήμονες λεπτομερές ιστορικό του ύπνου τους. Παράλληλα δέχθηκαν να περάσουν μια νύχτα στο εργαστήριο ώστε να γίνει λεπτομερής καταγραφή των συνθηκών του ύπνου τους.
Βρέθηκε ότι το 8% των γυναικών και το 4% των ανδρών υπέφεραν από χρόνια αϋπνία και ότι κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ.
Οι επιστήμονες διεπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια των 14 ετών που κράτησε η έρευνα οι άνδρες με χρόνια αϋπνία είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με εκείνους που κοιμούνταν περισσότερο.
Ωστόσο οι γυναίκες με αϋπνία είχαν τις ίδιες πιθανότητες να πεθάνουν την επόμενη δεκαετία με εκείνες που δεν είχαν αϋπνία. Οι άνδρες όμως είχαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα, αν υπέφεραν από χρόνια αϋπνία και διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση. «Πιστεύουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα ενισχύσουν την επίγνωση του κινδύνου μεταξύ των γιατρών και των επιστημόνων, έτσι ώστε η αϋπνία να διαγιγνώσκεται νωρίτερα και να θεραπεύεται κατάλληλα» λέει ο δρ Βγόντζας.
Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι ενήλικοι χρειάζονται επτά με οκτώ ώρες ύπνο κάθε βράδυ. Καθώς παρακολούθησαν τον ύπνο γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα για διάστημα δέκα ετών (ενώ των ανδρών για 14), η διαφορά στα ευρήματα ίσως να οφείλεται σε αυτή τη χρονική απόκλιση.
Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα (02.09.2010).
Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου