Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013

Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Κοτζιά από το Megaron Plus

Το Megaron Plus φιλοξένησε ένα Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Κοτζιά, έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, με αφορμή τα είκοσι χρόνια από τον θάνατό του και την επανέκδοση του ιδιαίτερα επίκαιρου μυθιστορήματός του «Φανταστική περιπέτεια» από τις εκδόσεις Κέδρος.

Στο αφιέρωμα με τίτλο «Αλέξανδρος Κοτζιάς - 20 χρόνια μετά - Γράφοντας χθες για το επώδυνο σήμερα» έξι ξεχωριστοί ομιλητές, καθηγητές Νεοελληνικής Φιλολογίας, συγγραφείς και δημοσιογράφοι που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν καταπιαστεί με το γράμμα και το πνεύμα του, στέκονται στην πολύπλευρη προσωπικότητά του, αποκαλύπτοντας γιατί ο συγγραφέα εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά σύγχρονος και επίκαιρος. Πρόκειται για το μόνο συγγραφέα της γενιάς του ο οποίος επισήμανε από πολύ νωρίς τις μεταλλάξεις της μεταπολεμικής ελληνικής κοινωνίας που δημιούργησαν τις σημερινές παθογένειες.

Το έργο του Αλέξανδρου Κοτζιά (1926 - 1992) τοποθετείται στο χώρο της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας. Στα μυθιστορήματά του κυριαρχεί ο πολιτικός και κοινωνικός προβληματισμός γύρω από τη νεώτερη ελληνική ιστορία, από τη γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο ως την πτώση της δικτατορίας του Παπαδόπουλου και τις μέρες μας. Ο αιφνίδιος θάνατός του (έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι) συγκλόνισε τον πνευματικό κόσμο της χώρας.

Πέθανε σχετικά νέος, 66 χρόνων, αφήνοντας ανολοκλήρωτη τη σειρά από επτά νουβέλες που σχεδίαζε με το γενικό τίτλο «Τα παιδιά του Κρόνου», στο σύνολο μιας αξιοσημείωτης σε όγκο συγγραφικής δουλειάς.
17 μεταφράσεις: από Ντοστογιέφσκι και Κάφκα έως Παβέζε, Γιαν Κοττ και Μονζεαμόν),
7 μυθιστορήματα: Πολιορκία (1953), Μια σκοτεινή υπόθεση (1954), Ο Εωσφόρος (1959), Η απόπειρα (1964), Ο γενναίος Τηλέμαχος (1972), Αντιποίησις αρχής (1959) και Φανταστική Περιπέτεια (1985)
3 νουβέλες: Ιαγουάρος (1987), Η μηχανή (1989), Τα παιδιά του Κρόνου - Ο πυγμάχος (1991) και Τα παιδιά του Κρόνου - Το σοκάκι (1992) -
1 θεατρικό έργο: Ενοικιάζεται δωμάτιον μετ’επίπλων,
3 ιστορικά αφηγήματα: Ο εθνικός διχασμός (1974), Επίλογος στο Γουδί - Η δίκη των έξι (1975) και Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών (1975)
3 τόμους με κριτικά κείμενα (από το 1961 ως το 1987) και ποιήματα.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκδήλωση μαγνητοσκοπημένη από το δικτυακό τόπο www.blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη στη διεύθυνση:
http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=703

Πηγή: newsroom - ΔΟΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου