Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010

Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου

Συνολικά 28 συγγραφείς και ποιητές από 19 χώρες συμμετέχουν στο Πρώτο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου που πραγματοποιείται στο κυκλαδίτικο νησί το τριήμερο 29 με 31 Ιουλίου.

Το φεστιβάλ οργανώνει η "Kοινωνία των (δε)κάτων" σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, τον Δήμο Τήνου, τον Δήμο Εξωμβούργου και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, καθώς και με τους φορείς της Κύπρου Atlantis Productions και "Ιδεόγραμμα".

Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, το φεστιβάλ, αντικείμενο του οποίου είναι η λογοτεχνία και κυρίως η σύγχρονη, θα περιλαμβάνει αναγνώσεις-απαγγελίες ποίησης και πεζογραφίας, τοπική μουσική και χορούς από χορευτικό συγκρότημα της Τήνου. Θα επιδιωχθεί δε να γίνει θεσμός το φεστιβάλ και να διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.

Το Πρώτο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου θα φέρει στο νησί το τριήμερο 29, 30 και 31 Ιουλίου 2010 είκοσι οκτώ συγγραφείς και ποιητές από 19 χώρες. Οι μουσικοί, οι χορευτές και οι ηθοποιοί θα είναι από την Τήνο. Θα είναι μία πολυεθνική και πολυπολιτιστική γιορτή όχι μόνο της λογοτεχνίας, αλλά και της μουσικής και του χορού. "Στόχος είναι να καταστεί η Τήνος σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας - ένα νησί όπου η Δύση συναντά την Ανατολή, ο Βορράς τον Νότο, το Αιγαίο τη Μεσόγειο. Μέσω του λόγου, της γλώσσας, της έκφρασης, της επικοινωνίας, των αναγνώσεων, των απαγγελιών, των παραστάσεων, του χορού και της μουσικής, γίνεται γνωστός ο άλλος (ο ξένος), και σπάνε τα φράγματα του φόβου για τον ``άλλον``. Ο πλούτος των διαφορετικών γλωσσών και των σύγχρονων λογοτεχνικών τάσεων ανά τον κόσμο θα γίνουν κοινό κτήμα και οι συγγραφείς θα μοιραστούν την εμπειρία τους με το κοινό, έτσι ώστε το έργο του καθενός να αξιοποιηθεί για το κοινό καλό", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών της εκδήλωσης.

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Δήμος Τήνου), εννέα συγγραφείς και ποιητές διαβάζουν και μιλούν για το έργο τους και για τη λογοτεχνία της πατρίδας τους. Τη δεύτερη ημέρα, Παρασκευή 30 Ιουλίου, εννέα διαφορετικοί από την προηγούμενη βραδιά συγγραφείς και ποιητές διαβάζουν και μιλούν για το έργο τους και για τη λογοτεχνία της πατρίδας τους στο χωριό Βωλάξ (Δήμος Εξωμβούργου). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τοπική μουσική και χορούς από χορευτικό συγκρότημα του νησιού. Το Σάββατο 31 Ιουλίου, οι τελευταίοι δέκα συγγραφείς και ποιητές διαβάζουν και μιλούν για το έργο τους και για τη λογοτεχνία της πατρίδας τους στο χωριό Πύργος (Κοινότητα Πανόρμου). Θα ακολουθήσει μουσική και χορός από τοπικό χορευτικό συγκρότημα.

Ειδικότερα, στη Χώρα Τήνου, στις 29 Ιουλίου θα βρεθούν οι ακόλουθοι συγγραφείς: Μεχμέτ Γιασίν, Κύπρος, Αν Κάρσον, Καναδάς, Νίκη Μαραγκού, Κύπρος, Γιάνα Μπούκοβα, Βουλγαρία, Τίτος Πατρίκιος, Ελλάδα, Μόμα Ράντιτς, Σερβία, Αλίσια Στόλινγκς, ΗΠΑ, Έρση Σωτηροπούλου, Ελλάδα, Λουάν Τζούλις, Αλβανία. Στο χωριό Βωλάξ, στις 30 Ιουλίου θα συγκεντρωθούν οι Φερνάντο Αραμπάλ, Ισπανία Πιέρ Ασουλίν, Γαλλία, Θανάσης Βαλτινός, Ελλάδα, Τσβετάνκα Ελένκοβα, Βουλγαρία, Ζυράννα Ζατέλη, Ελλάδα, Λέντο Ίβο, Βραζιλία, Γιώργος Μολέσκης, Κύπρος, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, Περού, Ντάμιρ Σόνταν, Κροατία. Τέλος, στον Πύργο στις 31 Ιουλίου 2010 θα βρεθούν οι συγγραφείς: Ομέρο Αρίτζις, Μεξικό, Ματθίλδη Γουόλτερ Κλαρκ, Δανία, Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι, Πολωνία, Φράνκο Λόι, Ιταλία, Μαίρη Ο' Μάλεϊ, Ιρλανδία, Μάριος Μιχαηλίδης, Κύπρος, Βέρα Πάβλοβα, Ρωσία, Έλλη Παιονίδου, Κύπρος, Τόμαζ Σαλαμούν, Σλοβενία, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Ελλάδα.

Οι Διάλογοι των Αθηνών

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης σε συνεργασία με οκτώ παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκά ιδρύματα διοργανώνει τους Διαλόγους των Αθηνών, ένα διεθνές συνέδριο για τον ελληνικό πολιτισμό και τον ρόλο του στην σύγχρονη κοινωνία.

Κορυφαίοι στοχαστές, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και διανοούμενοι από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στην Αθήνα από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου 2010 για να συζητήσουν δημόσια, να επιχειρηματολογήσουν και να ανοίξουν νέους δρόμους σκέψης σε ζητήματα παγκοσμίου και διαχρονικού ενδιαφέροντος, όπως: Ταυτότητα και Ετερότητα, Ιστορία και Ιστορίες, Λόγος και Τέχνη, Δημοκρατία και Πολιτεία, Επιστήμη και Ηθική, Ποιότητα Ζωής.

Οι διεπιστημονικές προσεγγίσεις, οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις, οι διαχρονικές προοπτικές καθώς και η ευρεία συμμετοχή σημαντικών διανοητών της εποχής μας, καθιστούν τους Διαλόγους των Αθηνών μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

Ενημερωτικός δικτυακός τόπος για τη διαδικασία ανάρτησης αποφάσεων στο διαδίκτυο

Ο Δικτυακός Τόπος diavgeia.gov.gr λειτουργεί ως πηγή ενημέρωσης για τη διαδικασία ανάρτησης των αποφάσεων και των διοικητικών πράξεων σύμφωνα με το Νόμο 3861/2010 η οποία ξεκινά πιλοτικά στο Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Στο diavgeia.gov.gr θα δημοσιεύεται συνεχώς ενημερωτικό υλικό και απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα για τις Ομάδες Διοίκησης Έργου που θα επιφορτιστούν με την ανάρτηση των αποφάσεων για τους Φορείς που προβλέπει ο νόμος.

Ο σκοπός της πιλοτικής περιόδου είναι βελτιώσεις σε όλη τη διαδικασία της ανάρτησης των αποφάσεων, σε τεχνικά επιχειρησιακά σημεία και σε θέματα θεσμικά και οργανωτικά που πρέπει να ληφθούν υπόψιν για το σύνολο του έργου.

Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση

Το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση διοργανώνουν το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή με θέμα "Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση", υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στην Κόρινθο, από 23 έως 26 Σεπτεμβίου 2010.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του Συνεδρίου.

Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

Σχέδιο Νόμου για την ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης

Παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου «Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης και Άλλες Διατάξεις».

Η Δια Βίου Μάθηση αποτελεί στρατηγικό εργαλείο για την υλοποίηση των εθνικών πολιτικών επιλογών δίνοντας προτεραιότητα στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, στην οικονομική ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή και στη δημιουργία ενημερωμένων και ενεργών πολιτών. Συμπεριλαμβάνει όλες τις μορφές μάθησης (τυπική, μη τυπική και άτυπη) σε όλες τις φάσεις της ζωής ενός ανθρώπου, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ρυθμίζει κυρίως το χώρο που βρίσκεται πέρα από τα όρια του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και ιδιαίτερα ρυθμίζει, την αρχική επαγγελματική κατάρτιση, τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και τη γενική εκπαίδευση ενηλίκων.

Συγκεκριμένα οι ρυθμίσεις στοχεύουν:

α) στην περιγραφή των δομών και των φορέων που συμβάλλουν με οποιονδήποτε τρόπο στην ανάπτυξη της Δια Βίου μάθησης στην Ελλάδα
β) στον καθορισμό του διοικητικού μοντέλου οργάνωσης της Δια Βίου μάθησης στην Ελλάδα
γ) στη θεσμοθέτηση προτύπων και μέσων για την αποτελεσματική ανάπτυξη της Διά Βίου μάθησης στην Ελλάδα και στην ποιοτική της αναβάθμιση.
δ) στη σύνδεση της Δια Βίου μάθησης με την απασχόληση

Κομβικά σημεία του σχεδίου νόμου αποτελούν:

1. Η αλλαγή του διοικητικού μοντέλου οργάνωσης με πέρασμα από ένα συγκεντρωτικό και άκαμπτο σύστημα Δια Βίου μάθησης σε ένα αποκεντρωμένο και ευέλικτο Εθνικό Δίκτυο Δια Βίου Μάθησης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα σε όλες τις συνιστώσες της εκπαιδευτικής διαδικασίας (εισροές, διαδικασίες, εκροές).

2. Η θέσπιση κινήτρων για τη συμμετοχή σε κάθε είδους δραστηριότητες Διά Βίου μάθησης με βασικότερο τη δυνατότητα αναγνώρισης και πιστοποίησης της μη τυπικής εκπαίδευσης και της άτυπης μάθησης μέσω της δημιουργίας του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Προσωρινοί Πίνακες Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα http://e-aitisi.sch.gr, οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών όλων των κλάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για να δείτε τους πίνακες πατήστε εδώ.

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών

Από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκαν οι αποσπάσεις Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ, στα Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία, για το διδακτικό έτος 2010-2011.

Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανήλθαν σε 6.344 και ικανοποιήθηκαν 3.997 (ποσοστό 63%). Σε ό,τι αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι αιτήσεις ανήλθαν σε 6.435 και ικανοποιήθηκαν 3.649 (ποσοστό 56,7%)

Οι αποσπώμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία ανήκει η περιοχή απόσπασής τους, προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά στις σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές.

Οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων θα πρέπει να αποδεσμεύσουν τους αποσπώμενους εκπαιδευτικούς, εφόσον αντικατασταθούν.

Οι μετανάστες αυξάνουν τον πληθυσμό της Ελλάδας

Αυξάνονται και πληθύνονται οι Ελληνες χάρη... στους μετανάστες! Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας παραμένει σοβαρό, με τις γεννήσεις μόλις και μετά βίας να ξεπερνούν τους θανάτους, ωστόσο ο πληθυσμός της Ελλάδας αυξήθηκε και το 2009 χάρη στον σημαντικό αριθμό μεταναστών (27.000) που έφθασαν εδώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Γιούροστατ, ο πληθυσμός της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 35.000 κατοίκους, στο σύνολο 11.295.000 κατοίκους την 1η Ιανουαρίου 2010. Ωστόσο, μόλις το 23% της εν λόγω μεταβολής οφείλεται στη φυσική αύξηση του πληθυσμού (8.000 κάτοικοι), ενώ το 77% αποδίδεται στη μετανάστευση, η οποία έφερε το 2009 άλλους 27.000 κατοίκους στη χώρα. Οι αντίστοιχοι δείκτες για την «Ευρώπη των 27» διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, με τη μετανάστευση να αντιπροσωπεύει το 62% της αύξησης του πληθυσμού (857.000 κάτοικοι) και τη φυσική αύξηση το 38% (509.000 κάτοικοι). Ο δε συνολικός πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης άγγιξε την 1η Ιανουαρίου 2010 τα 501 εκατ. κατοίκους. Σε ανώτερα επίπεδα από τα ευρωπαϊκά κινείται και ο δείκτης μετανάστευσης στην Ελλάδα, 2,4 ανά 1.000 κατοίκους έναντι 1,7 ανά 1.000 κατοίκους για την Ευρώπη των 27. Στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου κινούνται ο δείκτης γεννήσεων (10,5 ανά 1.000 κατοίκους έναντι 10,7 στην ΕΕ) καθώς και ο δείκτης θνησιμότητας (9,8 ανά 1.000 κατοίκους έναντι 9,7 στην ΕΕ), ενώ σε παρόμοια επίπεδα κινήθηκε και ο δείκτης φυσικής αύξησης του πληθυσμού που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα σε 0,7 ανά 1.000 κατοίκους, έναντι 1,0 στην ΕΕ.

Πηγή: Το Βήμα (28.07.2010).

Νοητική προπόνηση για αγέραστο εγκέφαλο

Η νοητική «προπόνηση» μπορεί να κρατήσει τον εγκέφαλο για πάντα νέο, σύμφωνα με μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Οπως είδαν οι ερευνητές ύστερα από πειράματα σε ηλικιωμένα ποντίκια, απλές νοητικές ασκήσεις όχι μόνο προλαμβάνουν, αλλά ακόμη και... σβήνουν τα «αποτυπώματα» που αφήνει ο χρόνος στον εγκέφαλο.

Συγκεκριμένα, όπως έδειξαν τα πειράματα, όταν τα ζώα εξασκήθηκαν επί έναν μήνα στο να διακρίνουν διαφορετικούς ήχους, εμφάνισαν αλλαγές τόσο στη δομή όσο και στη λειτουργία των περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με την επεξεργασία των ήχων. Μάλιστα αυτού του είδους η... προπόνηση οδήγησε σε αύξηση κατά 20% στο κέντρο ακοής του εγκεφάλου των ανασταλτικών νευρώνων οι οποίοι καταστέλλουν τους εξωτερικούς ήχους (οι νευρώνες αυτοί εμφανίζουν μείωση στα ηλικιωμένα άτομα, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατόν να διαχωρίζουν τις φωνές όταν υπάρχουν άλλοι ήχοι υποβάθρου).

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ηλικιωμένα ζώα απέκτησαν μέσω της εξάσκησης ίδιο αριθμό ανασταλτικών νευρώνων με τα νεαρά. Παράλληλα η εξάσκηση βελτίωσε την ποιότητα της μυελίνης, της ουσίας που περιβάλλει τους νευρώνες, διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ τους.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των νοητικών ικανοτήτων και του ανθρώπου.

Πηγή: Το Βήμα (29.07.2010).

Ανίχνευση αυτισμού με φωνητική ανάλυση

Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης του αυτισμού στα μικρά παιδιά. Η συσκευή με την ονομασία LENA (Language Environment Analysis) αποτελεί ένα αυτόματο σύστημα φωνητικής ανάλυσης, που μπορεί να διαγνώσει όλο το φάσμα των αναπτυξιακών διαταραχών του αυτισμού.

Η συσκευή καταγράφει το λόγο του παιδιού καθ' όλη την μέρα και μετά επεξεργάζεται τα στοιχεία με τη βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού, το οποίο συγκρίνει τα δεδομένα της φωνής με άλλες φωνές παιδιών που έχουν διαγνωσμένο αυτισμό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νήπια με αυτισμό έχουν ένα δικό τους τρόπο να προφέρουν τις συλλαβές, ξεχωριστό από τα παιδιά που αναπτύσσονται κανονικά.

Το σύστημα, που κοστίζει περίπου 150 ευρώ, έχει μέχρι στιγμής ακρίβεια 86% στις διαγνώσεις του, όπως ανακοίνωσε η ερευνητική ομάδα, υπό την Κιμ Όλερ του πανεπιστημίου του Μέμφις-Τενεσί, που παρουσίασε τη σχετική έρευνα στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το «Nature» και τη βρετανική «Τelegraph». Η μελέτη αφορούσε 232 παιδιά ηλικίας δέκα μηνών έως τεσσάρων ετών.

Η συσκευή είναι σε θέση να ξεχωρίζει αυτόματα τα φυσιολογικά παιδιά και αυτά με αυτισμό από εκείνα που έχουν απλώς καθυστέρηση στη γλωσσική ανάπτυξη. Η έγκαιρη διάγνωση του φάσματος του αυτισμού θεωρείται σημαντική, καθώς οι σχετικές διαταραχές δύσκολα ανιχνεύονται έγκαιρα και, όταν αυτό συμβαίνει, είναι αργά πια για αναστροφή της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γουόρεν του πανεπιστημίου του Κάνσας, η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει στους παιδίατρους να ανιχνεύουν νωρίς την ασθένεια και να παραπέμπουν το παιδί σε ειδικό γιατρό. Εδώ και πολλά χρόνια οι επιστήμονες αναζητούν πιο αντικειμενικά κριτήρια και συμπεριφορές για τη διάγνωση του αυτισμού. Ο Γκόρντον Ράμσεϊ του πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ δήλωσε ότι η νέα μέθοδος για πρώτη φορά παρέχει μια τέτοια δυνατότητα με βάση τον λόγο των παιδιών.

Προς το παρόν πάντως, η συσκευή είναι πιο χρήσιμη για θεωρητική έρευνα στον αυτισμό παρά για κλινικές εφαρμογές, καθώς πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω, ώστε να μπορεί να διακρίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια τα μικρά παιδιά που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού από τα υπόλοιπα. Οι εφευρέτες της νέας τεχνικής διευκρίνισαν ότι δεν θεωρούν πως η μέθοδός τους μπορεί να αντικαταστήσει τις μέχρι σήμερα επικρατούσες διαγνωστικές τεχνικές για τον αυτισμό, αλλά αποτελεί ένα πρόσθετο «εργαλείο» που βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση.

Το υλικό (hardware) και το λογισμικό (software) για τη συσκευή έχουν αναπτυχθεί από το ομώνυμο Ίδρυμα (LENA Foundation), που έχει αναλάβει και την εμπορική αξιοποίηση της μεθόδου.

Πηγή: Η Καθημερινή (20.07.2010).

Κριτές στις Νύχτες Πρεμιέρας

Τέσσερα σημαντικά ονόματα της κριτικής κινηματογράφου και μουσικής από ισάριθμες χώρες θα συναντηθούν εφέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-Χ (15-26 Σεπτεμβρίου), με σκοπό να κρίνουν τα καλύτερα μουσικά ντοκυμαντέρ του φεστιβάλ.

Η Λίσα Σουόρτσμπαουμ του αμερικανικού περιοδικού «Εntertainment Weekly», η Ανκε Στέρνερμποργκ της γερμανικής εφημερίδας «Suddeutsche Ζeitung», ο Δημήτριος Μαθέου της αγγλικής εφημερίδας «Τhe Guardian» και ο Ντέιβιντ Κίναν του αγγλικού μουσικού περιοδικού «Τhe Wire» θα απονείμουν την εφετινή Χρυσή Αθηνά στο καλύτερο ντοκυμαντέρ του τμήματος «Μουσική και φιλμ». Από ελληνικής πλευράς στην επιτροπή συμμετέχει ο αρχισυντάκτης της «Αthens Voice» Γιάννης Νένες.

Χρυσή Αθηνά όμως θα απονεμηθεί και σε ένα άλλο τμήμα του φεστιβάλ, το Διεθνές Διαγωνιστικό, η κριτική επιτροπή του οποίου είναι εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη καθώς δεν αποτελείται από επαγγελματίες αλλά από φοιτητές κινηματογραφικών σχολών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι νεαροί κριτές θα κρίνουν 11 πρωτότυπες και ανατρεπτικές ταινίες από όλον τον κόσμο και ταυτόχρονα θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια και εξειδικευμένα master classes. Αποστολή τους, η ανταλλαγή απόψεων και η παραγωγή κριτικής μέσα από την ανάλυση της λειτουργίας των μέσων που χρησιμοποιούν κάθε φορά οι κινηματογραφικοί δημιουργοί.

Πηγή: Το Βήμα (29.07.2010).

Η φιλία αυξάνει το προσδώκιμο ζωής

Θέλετε να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσετε περισσότερα χρόνια και γεμάτα υγεία; Καλά θα κάνετε να αποκτήστε ένα δίκτυο φίλων, καθώς κάτι τέτοιο αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης μέχρι και 50%.

Η νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αναδεικνύει τη σημασία των κοινωνικών σχέσεων για την υγεία, την ευημερία και, τελικά, για τη διάρκεια ζωής κάποιου, εκτιμώντας ότι η ύπαρξη φίλων ισοδυναμεί, από άποψη υγείας, με το κόψιμο του τσιγάρου, ενώ παρέχει σχεδόν διπλάσια ωφέλεια σε σχέση με την φυσική άσκηση. Αντίθετα, οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι η ύπαρξη λίγων μόνο φίλων ισοδυναμεί με το να καπνίζει κανείς 15 τσιγάρα την μέρα ή με το να είναι αλκοολικός.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ της Γιούτα, υπό την ψυχολόγο Τζούλιαν Χολτ-Λούντσταντ, σε έρευνά τους (μετα-ανάλυση) που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «PloS Medicine», σύμφωνα με το BBC, κατέληξαν στους παραπάνω υπολογισμούς, αφού ανέλυσαν 148 προηγούμενες μελέτες, αναφορικά με τη σχέση των κοινωνικών επαφών με τη θνησιμότητα, οι οποίες περιλάμβαναν περίπου 310.000 άτομα από όλο τον κόσμο για μια περίοδο επτά ετών.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι με το να νοιάζεται κανείς για τους φίλους του, νοιάζεται περισσότερο και για τον εαυτό του και εκτίθεται σε λιγότερους κινδύνους για την υγεία του, ενώ προειδοποιούν ότι στο σύγχρονο κόσμο τα κοινωνικά δίκτυα φθίνουν, καθώς οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην καριέρα ή την οικογένειά τους. Όμως, σύμφωνα με την μελέτη, η απώλεια της κοινωνικής στήριξης από τους φίλους μειώνει το προσδόκιμο ζωής πολύ περισσότερο από το να είναι κανείς παχύσαρκος ή να μην ασκείται σωματικά.

Η έρευνα συμπέρανε ότι σε οποιαδήποτε ηλικία (νέος ή ηλικιωμένος) και ανεξάρτητα από το φύλο (γυναίκα ή άνδρας), το κοινωνικο-οικονομικό ή πολιτισμικό υπόβαθρο (φτωχός ή πλούσιος, μορφωμένος ή όχι κλπ.), οι άνθρωποι με φίλους είναι μιάμιση φορά πιο πιθανό να είναι ζωντανοί σε σχέση με τους μοναχικούς ανθρώπους χωρίς φίλους γύρω τους. Σύμφωνα με τον ερευνητή Τίμοθι Σμιθ «η συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι μόνο επωφελής ψυχολογικά, αλλά ωφελεί άμεσα την φυσική υγεία μας».

"Οι κοινωνικές σχέσεις πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά όσον αφορά την μείωση του κινδύνου θνησιμότητας», πρόσθεσε η Χολτ-Λούντσταντ, τονίζοντας τη σημασία των φίλων για την καταπολέμηση του επιβλαβούς, για την υγεία, χρόνιου στρες.

Πηγή: Η Καθημερινή (28.07.2010).

Η μητρική αγάπη φτιάχνει δυναμικούς ενήλικες

Όσο παιδιά μεγαλώνουν μέσα στις εκδηλώσεις αγάπης και τρυφερότητας της μητέρας τους, απολαμβάνοντας συχνές αγκαλιές, φιλιά και ζεστά λόγια, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν άγχος και έλλειψη αυτοπεποίθησης αργότερα στην ενήλικη ζωή τους και πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν μια αποτελεσματική κοινωνική ζωή, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, υπό την Τζοάνα Μασέλκο, σε εργασία που παρουσίασαν στο «Journal of Epidemiology and Community Health» (Περιοδικό Επιδημιολογίας και Υγείας της Κοινότητας), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, βασίστηκαν σε μια παλαιά έρευνά τους, στη δεκαετία του ΄60, που είχε μελετήσει τη συναισθηματική αλληλεπίδραση άνω των 1.000 ζευγών μητέρων-οκτάμηνων νηπίων. Οι ίδιοι επιστήμονες, μετά από 34 χρόνια, αναζήτησαν και βρήκαν περισσότερα από τα μισά εκείνα παιδιά (περίπου 500), που είναι ενήλικες πια, και αξιολόγησαν ποια ήταν η επίδραση που είχε στην κατοπινή ζωή τους η περισσότερη ή λιγότερη μητρική αγάπη της νηπιακής ηλικίας τους.

Μέχρι τώρα, οι ψυχολόγοι πίστευαν ότι οι στενοί δεσμοί αγάπης μητέρας-νηπίου κάνουν τα παιδιά -και αργότερα τους ενήλικες- πιο ανθεκτικούς στις δυσκολίες της μετέπειτα ζωής, όμως οι έρευνές τους είχαν βασιστεί κυρίως σε αναμνήσεις, καλές ή κακές, και συνεπώς ήσαν πιθανώς προκατειλημμένες σε ένα βαθμό. Αυτή τη φορά όμως, οι επιστήμονες συνέδεσαν την τότε έρευνά τους με μια νέα σύγχρονη έρευνα, αποκτώντας μια πιο αντικειμενική αξιολόγηση για τη σχέση μητέρας-παιδιού.

Το κεντρικό συμπέρασμα ήταν ότι το υψηλό επίπεδο στοργής και τρυφερότητας που είχαν δείξει οι μητέρες στα οκτάμηνά νήπιά τους, σχετίζεται με λιγότερα συμπτώματα στρες στα ενήλικα πια παιδιά τους, μετά από 30 χρόνια. Η διαπίστωση αυτή ισχύει ανεξάρτητα από το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο των μητέρων και των παιδιών, αν είναι δηλαδή πλούσια ή φτωχά. Ακόμα και αν μεσολάβησε ενδο-οικογενειακή σύγκρουση στο μεταξύ, η προστατευτική επίδραση της μητρικής αγάπης στην ψυχική κατάσταση του παιδιού (ενήλικα πια) δεν φαίνεται να εξαφανίστηκε.

Από την άλλη όμως, οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι δεν διαπίστωσαν κάποια σχέση ανάμεσα στο χαμηλό επίπεδο στοργής μιας μητέρας και σε αυξημένο κατοπινό στρες του παιδιού τους. Περιέργως, όσοι στερήθηκαν σε σημαντικό βαθμό την μητρική αγάπη, δεν φαίνεται να τα πηγαίνουν χειρότερα σε σχέση με όσους γνώρισαν την μητρική ζεστασιά σε μέσο βαθμό.

Εξάλλου, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μητέρες πρέπει να ξέρουν πότε να σταματούν την έκφραση των συναισθημάτων τους για να μην το παρακάνουν και γίνουν υπερ-προστατευτικές και παρεμβατικές στη ζωή του παιδιού τους.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα (27.09.2010).

Στο φως η αρχαιότερη βασιλική της Θεσσαλονίκης

Αγνώστου ταυτότητος, αλλά παλαιότε ρη ακόµη και από την Αχειροποίητο, ήρθε στο φως η αρχαιότερη βασιλική στη Θεσσαλονί κη κατά τις εργασίες για σιδηροδροµικά έργα. Εχει µήκος περίπου 25 µ., αλλά η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως 17 µ., ενώ το υπό λοιπο του κτιρίου εικάζεται πως βρίσκεται κάτω από τη σηµερινή Πλατεία Συντριβανίου.

Αγνωστο παραµένει σε ποιον άγιο ήταν αφιερωµένος ο ιερός ναός, που χτίστηκε περί τα µέσα του 5ου αιώνα _ λίγα χρόνια πριν από την Αχειροποίητο ακολουθώντας το ίδιο σύστη µα δόµησης _ και φαίνεται πως ήταν σε χρήση έως και τον 7ο αιώνα. Η λύση στο µυστήριο της ταυτότητας όµως ίσως βρεθεί όταν η σκαπάνη προχωρήσει κάτω από την Αγία Τράπεζα, οπότε και µπορεί _ αν εντοπιστεί _ το εγκαίνιο να αποκαλύψει τον άγιο στον οποίο ήταν αφιερω µένος ο ναός.

Ακόµη όµως κι αν οι αρχαιολόγοι της αρµόδιας 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δεν τα καταφέρουν να βρουν την ταυτότητα του ναού, ο οποίος πιθανόν να συνδεόταν µε παρακείµε νο νεκροταφείο, έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν την ανασκαφή, καθώς ήδη διαφαίνεται η ύπαρξη ψηφιδωτού δαπέδου σε χαµηλότερα στρώµατα.

Οσο για την τύχη του ευρήµατος; Εστω και αποσπασµατικά θα αποσπασθεί και θα µετα φερθεί σε άλλο χώρο, αν και ακόµη δεν έχει αποφασιστεί αν θα καταλήξει σε χώρο του Αρι στοτελείου Πανεπιστηµίου ή στο Επταπύργιο.

Πηγή: Τα Νέα (29.07.2010).

Η ανώτερη εκπαίδευση μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερο μορφωτικό επίπεδο ή συνεχίζουν να εκπαιδεύουν τον εαυτό τους, εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν άνοια, επειδή η εκπαίδευση τους επιτρέπει να αντισταθμίσουν καλύτερα τις αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλό τους με το πέρασμα των χρόνων, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Βρετανών και Φινλανδών επιστημόνων.

Οι ερευνητές, υπό την καθηγήτρια Κάρολ Μπρέιν του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, στην έρευνά τους που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Brain» (Εγκέφαλος), σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν τους εγκεφάλους 872 ηλικιωμένων ατόμων. Υπολόγισαν ότι για κάθε χρόνο πρόσθετης εκπαίδευσης, μειώνεται κατά 11% ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας.

Οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι όσο πιο πολύ χρόνο κανείς αφιερώνει στην εκπαίδευσή του, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος της άνοιας. Όμως μέχρι τώρα δεν είχε διευκρινιστεί με ποιο τρόπο η εκπαίδευση (που συνδέεται με μια ανώτερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και με ένα πιο υγιεινό στιλ ζωής) προστατεύει τους ηλικιωμένους από την άνοια.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι με διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο έχουν παρόμοια παθολογία εγκεφάλου, όμως όσοι είναι πιο μορφωμένοι, είναι σε θέση να αντισταθμίζουν καλύτερα τις συνέπειες της άνοιας. Η μελέτη δείχνει ότι ήδη από τη νεαρή ηλικία η ανώτερη εκπαίδευση φαίνεται -τουλάχιστον σε μερικούς ανθρώπους- να τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν τις εγκεφαλικές αλλαγές, πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα άνοιας.

Έτσι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ η μετά θάνατο μελέτη των εγκεφάλων δείχνει ότι υπάρχουν αποτυπωμένα στους νευρώνες ανάλογα σημάδια της άνοιας τόσο στους περισσότερο όσο και στους λιγότερο μορφωμένους, στην περίπτωση των πρώτων (με την ανώτερη εκπαίδευση) είναι πιθανότερο να μην είχαν εκδηλωθεί τέτοια συμπτώματα όσο ήσαν εν ζωή ή, αν είχαν, αυτά να ήσαν πιο ήπια σε σχέση με όσους είχαν μικρότερη εκπαίδευση.

Πηγή: Η Καθημερινή (26.07.2010).

Μία ημέρα στην Αθήνα...

ανάμεσα στη ραστώνη των θερινών ημερών με θέα τη θάλασσα...

Σάββατο, 17 Ιουλίου 2010

"Το πάμπτωχο ενδεχόμενο"

Δίναμε δίναμε αφειδώς

πήραμε πως δεν ξοδεύεται
το είμαι
πως είναι αστείρευτο προσόν

ας αρκεστούμε τώρα
στην απολύτως αναγκαία αναπνοή

όσα ξοδεύτηκαν
πρέπει να φυλαχτούνε για μετά

δεν ξέρεις τι απρόοπτη
ύπαρξη μπορεί να μας συμβεί

(Κ. Δημουλά, Το πάμπτωχο ενδεχόμενο, Τα εύρετρα, Ικαρος, 2010)

Η Κούνεβα στο Ηρώδειο

«Είμαι η Κωνσταντίνα Κούνεβα». Η κοριτσίστικη φωνή, πίσω απ' την αρχαιοπρεπή μάσκα με το παραμορφωμένο κατά το ήμισυ πρόσωπο, διαπέρασε σαν ηλεκτρικό ρεύμα τις κερκίδες του σχεδόν γεμάτου Ηρωδείου χθες το βράδυ, στην παράσταση «Ο Προμηθέας στην Αθήνα» των Γερμανών Rimini Protokoll.

Κάτω από τη μάσκα βρισκόταν η Έφη Κιουρτίδου, η οποία ενσαρκώνει την ηχογραφημένη φωνή της άτυχης συνδικαλίστριας, που πρωταγωνίστησε με τρόπο καίριο, ως σύγχρονος Προμηθέας, στην παράσταση, μια πρωτότυπη ζωντανή πληθυσμιακή καταγραφή της Αθήνας, σε διαρκή εύστοχο διάλογο με τους ήρωες της τριλογίας του «Προμηθέα».

"Είμαι άνθρωπος. Είμαι γυναίκα. Είμαι μετανάστρια από την Βουλγαρία. Είμαι 47 ετών και είμαι η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Απόψε δεν μπορώ να είμαι μαζί σας. Με αντιπροσωπεύει ένα άλλο άτομο", ήταν ο ηχογραφημένος χαιρετισμός που συγκλόνισε το κοινό. Μπορεί να απουσίαζε ως φυσική παρουσία, όμως η Κούνεβα ήταν ουσιαστικά παρούσα σε αυτή την ιδιαίτερη, συγκινησιακά φορτισμένη βραδιά. Ήταν ένας από τους 103 ανθρώπους που αντιπροσώπευαν στον "Προμηθέα στην Αθήνα" τον πληθυσμό της πόλης, καλύπτοντας ηλικιακά τη γκάμα από ένα έτος έως 92 χρονών.

"Είμαστε η Αθήνα", μας συστήθηκε με μια φωνή το πολύχρωμο, πολυεθνικό -από Αλβανία, Ασία, Αφρική, Δ. Ευρώπη, Αν. Ευρώπη - "δείγμα", που συμπεριελάμβανε αστροφυσικούς, νεφρολόγους, ταξιτζήδες- ψυχολόγους, φανοποιούς-ντελιβεράδες, αντιρρησίες συνείδησης, στατιστικολόγους, εθελοντές, δικηγόρους, μεταφορείς , συμβούλους ανθρωπίνου δυναμικού, ονειροποιούς, μαθητές, φοιτητές, οικοδόμους, συνταξιούχους, κωφάλαλους, ιδρυτικά μέλη της γραμμής SOS , ακτιβιστές, άνεργους και νήπια ."Αντιπροσωπεύουμε όλες τις περιοχές της πόλης", δήλωσαν, εξαιρώντας πάντως -άγνωστο γιατί;- τον Πειραιά και τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής. "Είμαστε 48% άνδρες και 52% γυναίκες". Είμαστε η Αθήνα γιατί τουλάχιστον τρεις από εμάς δεν είναι καταγεγραμμένοι", είπαν κάποιοι, για να εισπράξουν το αυθόρμητο χειροκρότημα .

Σιγά σιγά σε μια αδιάρρηκτη σκυταλοδρομία ο ένας μετά τον άλλο, ακόμη και τα συνοδευόμενα μωρά, μας συστήνονταν ενώ, συγχρόνως, δήλωναν τον ήρωα της τριλογίας του Προμηθέα, με τον οποίο ταυτίζονται -Προμηθέα, Ωκεανό, Ιώ, Κράτος, Βία, Ερμή και Ωκεανίδες. Πίσω από την ταμπελίτσα του Προμηθέα, όπως αναμενόταν, στριμώχτηκαν οι περισσότεροι -ανάμεσά τους, και η θαλερή 92Χρόνη κυρία Στέλλα Μαυρογιάννη, με παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα που όπως δήλωσε "μας αγαπάει όλους". Προφανώς, ο ιδεαλισμός περισσεύει στην πρωτεύουσα. Στις εξαιρέσεις, ο παραπονιάρης καλλίφωνος πρώην πρωταθλητής δισκοβολίας και νυν σωφρονιστικός υπάλληλος Γιάννης Μυλωνάς, που ταυτίστηκε με το Κράτος, η κ. Σταυρούλα, μοδίστρα στο επάγγελμα, που αγαπά τις Ωκεανίδες, χωρίς ειδική εξήγηση, τα άτομα που δεν ταυτίζονται με κανέναν αλλά κι εκείνοι που η βούλησή τους συγκρούεται με την πραγματικότητα -όπως η υπάλληλος στο ΕΣΠΑ που ενώ θα ήθελε να ταυτιστεί με τον Προμηθεά "η ζωή με κάνει να ταυτίζομαι με τον Ήφαιστο", όπως εξομολογήθηκε.

Σιγά σιγά η παράσταση ένα ζωντανό σκηνικό "πείραμα" άλλαξε φόρμα και οι 103 πρωταγωνιστές του και συμπολίτες μας έπρεπε να μοιράζονται ανάμεσα στην κατάφαση (Εγώ) και την άρνηση (όχι εγώ) ενός καταιγισμού από ερωτήματα: Ποιος πιστεύει ότι θα αλλάξει αν αποκτήσει εξουσίας; Ποιος έχει αλλάξει πεποιθήσεις τα 10 τελευταία χρόνια. Ποιος αγαπάει τη μαμά του; (εδώ όλοι σταθήκαν στην ταμπελίτσα με το Εγώ). Ποιος θα σκότωνε για να προστατεύσει την οικογένειά του; Την Αθήνα; Ποιος έχει εμπειρία από πόλεμο;

Στα εμβόλιμα βιωματικά «ιντερμέτζα» ο Γιώργος Ντούρος υπάλληλος της Εθνικής στατιστικής μας μίλησε για τη ζοφερή πραγματικότητα των 5.000 αστέγων της Αθήνας και του 14% των εργαζόμενων φτωχών κι ο αντιρρησίας συνείδησης ο Λάζαρος Πετρομελίδης για τον προσωπικό του Γολγοθά, που συμπεριλάμβανε 16 δικαστήρια και 3 φυλακίσεις.

Η Κούνεβα παρενέβη ακόμη δυο φορές: "Νιώθω σαν να είμαι δεμένη σε έναν βράχο", ακούστηκε η φωνή της. "Κάθε μια ώρα κάνω θεραπείες". Η Βουλγάρα που η πολιτική συνείδησή της παρ' ολίγο να της κοστίσει τη ζωή, μίλησε ξανά στο ρωμαϊκό ωδείο, κάτω απ΄το Παρθενώνα, για τη γυναικεία φωνή που υποδυόταν στο τηλέφωνο την ανδρική απειλώντας τη "αν δε σταματήσεις θα σε σκοτώσουμε". "Αλλά δεν το πίστεψα", αποκάλυψε ."Είχαμε ανακαλύψει παρανομίες των εργοδοτών".

Στην κατακλείδα, ενός θεάματος με την υπογραφή του Φεστιβάλ Αθηνών που είχε την θερμοκρασία, τη δύναμη και την αλήθεια της ζωής, τα 103 άτομα "αγκαλιάστηκαν" κάτω από τα ερωτήματα: "Έχουμε παραβεί ένα νόμο", "Ξέρουμε πώς τελειώνει η τραγωδία. Ξέρουμε ότι ο Προμηθέας θα νικήσει".

Η Κούνεβα μπορεί να μην ανέβηκε στη σκηνή, όμως βρέθηκε στο τέλος αυτού του σκηνικού θριάμβου στα παρασκήνια με μαύρα γυαλιά, ένα γλυκό χαμόγελο για να προσφέρει στους Γερμανούς σκηνοθέτες Χέλγκαρντ Χάουγκ και Ντάνιελ Βέτσελ δυο γλαστράκια. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης. Όπως εξηγούσε νωρίτερα σαν μικρό παιδάκι η φωνή της στη σκηνή: "Δεν είχα μιλήσει πολύ και τώρα που μιλάω δε σταματάω". Έτσι μίλησε για την τραχειοτομή, "το κόσμημά μου που θα το φοράω για χρόνια άγνωστα", τα μάτια της, που δεν την νοιάζει αν θα είναι ένα ή δυο, δίνοντας ένα μέγιστο μάθημα ψυχικού σθένους κι ανθρωπιάς.

Πηγή: Ελευθεροτυπία (16.07.2010).

Τα γονίδια του Μαθουσάλα

Τι κοινό έχουν όλοι οι υπεραιωνόβιοι άνθρωποι, όσοι δηλαδή υπερβαίνουν το εκατοστό έτος ζωής; Γιατί μια υγιής και ισορροπημένη ζωή -η οποία συνδυάζει σταθερά τη σωστή διατροφή με τη φυσική άσκηση και τη φροντίδα του σώματος- δεν φαίνεται να επαρκεί, από μόνη της, για να μας εξασφαλίσει ότι τελικά θα καταφέρουμε να σβήσουμε πάνω από εκατό κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων μας;

Μία επαρκώς τεκμηριωμένη επιστημονική απάντηση σε αυτά τα βασανιστικά ερωτήματα αρχίζει να διαφαίνεται χάρη στη δημοσίευση μιας σημαντικής έρευνας. Συνδυάζοντας τις μεθόδους της βιοστατιστικής με αυτές της γενετικής μηχανικής, οι ερευνητές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν 150 διαφορετικούς γενετικούς δείκτες, δηλαδή τις γονιδιακές παραλλαγές από τις οποίες, απ' ό,τι φαίνεται, εξαρτάται η εντυπωσιακή μακροβιότητα ορισμένων ανθρώπων.

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science» η συστηματικότερη, μέχρι σήμερα, χαρτογράφηση όλων των παραλλαγών των ανθρώπινων γονιδίων που σχετίζονται στενά με τη μακροβιότητα των υπεραιωνόβιων ατόμων. Η γνώση και η ακριβής χαρτογράφηση αυτών των γενετικών δεικτών και των γονιδιακών παραλλαγών στις οποίες αντιστοιχούν, μάς προσφέρει, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα να προβλέπουμε με μια ακρίβεια της τάξης του 77% πόσο πιθανό είναι να υπερβεί τα εκατό χρόνια προσδόκιμου ζωής ένα άτομο. Ακρίβεια πρόβλεψης η οποία, ασφαλώς, θα αυξάνεται σταδιακά όσο αυξάνονται και οι γνώσεις μας σχετικά με τη λειτουργική οργάνωση του ανθρώπινου γονιδιώματος!

Η εκτενής έρευνα πραγματοποιείται στο περίφημο University Schools of Public Health στη Βοστόνη (ΗΠΑ), ενώ τη διεύθυνσή της είχε αναλάβει εξαρχής η καταξιωμένη Ιταλίδα βιοστατιστικός Paola Sebastiani, η οποία τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται αποκλειστικά στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.

Η βασική υπόθεση εργασίας των ερευνητών ήταν ότι τα υπεραιωνόβια άτομα θα πρέπει να είναι φορείς όχι λίγων αλλά πολλών γονιδιακών παραλλαγών που ασφαλώς επηρεάζουν την ασυνήθιστη μακροβιότητά τους. Και για να επιβεβαιώσουν αυτή την υπόθεση, υπέβαλαν σε συνδυαστική ανάλυση ολόκληρο το γονιδίωμα 2.255 ατόμων, που ήταν χωρισμένα σε δύο ομάδες: 1.055 αιωνόβιους (ηλικίας κατά μέσο όρο 103 ετών) και 1.200 ηλικιωμένους, που αποτελούσαν τη δεύτερη ομάδα ελέγχου.

«Ηταν μια ερευνητική εργασία αξιοσημείωτου εύρους και γι' αυτό δεν μας προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι βρήκαμε έναν τόσο μεγάλο αριθμό γενετικών παραλλαγών. Η γήρανση είναι μια πολύπλοκη διεργασία και εμπλέκει πολλές πτυχές της υγείας των ατόμων. Δεν θα ήμασταν συνεπώς καθόλου ικανοποιημένοι αν βρίσκαμε μόνο μια χούφτα από εμπλεκόμενα γονίδια», εξηγεί χαρακτηριστικά η ίδια η Ρ. Sebastiani. Χάρη στη νέα στατιστική μέθοδο μελέτης της παν-γονιδιωματικής συσχέτισης (genome-wide association), οι ερευνητές αυτοί κατάφεραν όχι μόνο να αλληλουχίσουν το DNA των δύο ομάδων εθελοντών, αλλά και μέσω ενός ισχυρού υπολογιστικού προγράμματος μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν εκείνες τις παραλλαγές των γονιδίων που συχνά αφορούν πολυμορφισμούς ενός μόνο νουκλεοτιδίου, οδηγούν στη γενετική διαφοροποίηση της πρώτης ομάδας των υπεραιωνόβιων από τη δεύτερη ομάδα ελέγχου των «φυσιολογικών» υπερηλίκων.

Ετσι διαπίστωσαν ότι υπάρχουν 150 γονιδιακές παραλλαγές, εκατόν πενήντα «αποφασιστικά σημεία» που, εκτός από το να συμβάλλουν στη συντήρηση της υγείας του υπεραιωνόβιου οργανισμού, του επιτρέπουν να παραμένει στη ζωή για 20-30 χρόνια πάνω από τον μέσο όρο. Μάλιστα, η έρευνα αυτή έδειξε ότι υπάρχουν 19 γενετικές «υπογραφές» ή, αν προτιμάτε, γενετικές «φυσιογνωμίες» μεγάλης μακροβιότητας στις οποίες μπορεί να ενταχθεί το 90% των υπεραιωνόβιων εθελοντών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Εκτός όμως από τις γονιδιακές παραλλαγές που σχετίζονται με την εντυπωσιακή μακροβιότητα, οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης πόσες από τις γονιδιακές μεταλλάξεις που σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση κάποιων τυπικά γεροντικών ασθενειών υπήρχαν σε κάθε υπεραιωνόβιο. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι οι διαφορές των υπεραιωνόβιων από τα άτομα της ομάδας ελέγχου ήταν μικρές έως ασήμαντες. Κοντολογίς, σε ό,τι αφορά τα γονίδια που σχετίζονται με την εμφάνιση ασθενειών κατά τη γεροντική ηλικία, τα υπεραιωνόβια άτομα δεν διαφοροποιούνται από τους «φυσιολογικούς» γέροντες.

Γεγονός που οδηγεί στο φαινομενικά παράδοξο συμπέρασμα ότι η παρουσία γονιδιακών παραλλαγών που σχετίζονται με τη σημαντική παράταση του προσδόκιμου ζωής παίζει πιο αποφασιστικό ρόλο από ό,τι η απουσία γονιδιακών παραλλαγών που σχετίζονται με παθολογίες της γεροντικής ηλικίας! Πάντως, όπως επισημαίνει η Paola Sebastiani, το «παράδοξο» αυτό εξηγείται ικανοποιητικά αν σκεφτεί κανείς ότι το συγκεκριμένο μοντέλο αναπτύχθηκε με σκοπό να αναλυθούν οι γενετικές βάσεις της ασυνήθιστα μεγάλης μακροζωίας -που φτάνει ή υπερβαίνει τα εκατό χρόνια- συνεπώς απαιτούνται νέες επιπρόσθετες έρευνες για να καταφέρουμε να το εφαρμόσουμε σε έναν πληθυσμό από φυσιολογικούς ανθρώπους.

Το γεγονός ότι η ασυνήθιστη μακροζωία εξαρτάται από έναν τόσο μεγάλο αριθμό γενετικών παραγόντων δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου είναι γενετικά προκαθορισμένο και ανεξάρτητο από τον τρόπο ζωής ή από την ποιότητα του περιβάλλοντος όπου ζει. Εξάλλου, το ποσοστό λάθους κατά την εφαρμογή του μοντέλου σε έναν πληθυσμό είναι 23%, γεγονός που με τη σειρά του υποδηλώνει ότι, μολονότι στην ανθρώπινη μακροζωία το γενετικό υπόβαθρο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, εντούτοις υπεισέρχονται και εξωγενείς παράγοντες -όπως το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής- οι οποίοι εντέλει ρυθμίζουν την έκφραση των γονιδίων μας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η σύγχρονη μοριακή γενετική αναγνωρίζει τη στενότατη και διαρκή ρυθμιστική επίδραση του περιβάλλοντος στην έκφραση των γονιδίων μας, κάποιοι υπεραισιόδοξοι ερευνητές εργάζονται ήδη πυρετωδώς για τη δημιουργία στο άμεσο μέλλον ενός «γενετικού τεστ» το οποίο θα μας επιτρέπει, ήδη από τη σύλληψη ενός ανθρώπινου πλάσματος, να γνωρίζουμε επακριβώς τις υποτίθεται γενετικά προδιαγραμμένες πιθανότητες που έχει να ζήσει πολλά ή λίγα χρόνια και να νοσήσει από διάφορες ασθένειες.

Τις έντονες ανησυχίες της για τις πολύ πιθανές εμπορικές «κακοποιήσεις» των νέων επιστημονικών κατακτήσεων εξέφρασε δημόσια η Paola Sebastiani, η πρωταγωνίστρια αυτών των ερευνών: «Η πίεση των ιδιωτικών εταιρειών σε αυτό τον ερευνητικό τομέα είναι αφόρητη. Από τη στιγμή που αρχίσαμε να παρουσιάζουμε σε συνέδρια τους βασικούς κατευθυντήριους άξονες των ερευνών μας, το ενδιαφέρον των ιδιωτικών εταιριών έγινε αμέσως αισθητό. Τώρα, με τη δημοσιοποίηση των ερευνών μας, αυτές αναπόφευκτα θα αποτελέσουν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Το να αναλύει όμως κάποιος ένα ανάλογο γενετικό τεστ δεν είναι καθόλου κοινότοπο, διότι η ακρίβειά του δεν είναι απόλυτη, αφού καλύπτει το 77%. Και ο γενετικός συντελεστής της μακροζωίας μικρή σημασία έχει, αν δεν συνυπολογίσει κανείς τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τον τρόπο ζωής. Ολα αυτά θα έπρεπε να εξηγούνται επαρκώς σε όποιον υποβάλλεται σε ένα τέτοιο τεστ».

Πηγή: Ελευθεροτυπία (10.07.2010).

Η ελληνική γλώσσα δίνει τη μάχη της στην Αυστραλία

Εν αναμονή της επίσημης πρότασης της αυστραλιανής κυβέρνησης για τις γλώσσες που θα περιληφθούν στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών για την πρώτη και τη δεύτερη βαθμίδα της εκπαίδευσης, οι Ελληνες της Αυστραλίας έχουν κινητοποιηθεί για ένταξη της ελληνικής γλώσσας στο πρόγραμμα. Τα ελληνικά στην Αυστραλία διδάσκονται στα κρατικά σχολεία, σε ιδιωτικά σχολεία που στην πλειονότητά τους ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή, και σε απογευματινά σχολεία. Αυτή τη στιγμή στα κρατικά σχολεία διδάσκονται δώδεκα ξένες γλώσσες, ανάμεσά τους και η ελληνική. Ο σχεδιασμός του Νέου Εθνικού Προγράμματος Διδασκαλίας Γλωσσών, στο οποίο οι διδασκόμενες γλώσσες θα μειωθούν στις οκτώ, ανησύχησε τον Ελληνισμό της Αυστραλίας.

«Οκτώ ξένες γλώσσες είχε ανακοινωθεί αρχικά ότι θα συμπεριληφθούν στο νέο πρόγραμμα:τέσσερις ευρωπαϊκές-η ισπανική, η γαλλική, η γερμανική και η ιταλική-και τέσσερις ασιατικές-η ιαπωνική, η ινδονησιακή, η κινεζική και η κορεατική» λέει στο «Βήμα» ο κ. Μιχάλης Τσιανίκας, καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Φλίντερς της Αδελαΐδας. «Τα τελευταία 20 χρόνια η Αυστραλία διακηρύσσει ότι ανήκει στην Ασία και προωθεί την είσοδο των ασιατικών γλωσσών στο σχολικό πρόγραμμα. Μόνο για το διάστημα 2010-2011 η κυβέρνηση επένδυσε 65 εκατ. δολάρια για την προώθηση των γλωσσών αυτών,οι οποίες,όπως είναι ευνόητο, έχουν μεγάλο επιχειρηματικό και οικονομικό ενδιαφέρον για τη χώρα».

Ζητούμενο του Ελληνισμού της Αυστραλίας είναι η αύξηση του αριθμού των διδασκομένων γλωσσών σε εννέα ή δέκα, ώστε να συμπεριληφθεί και η ελληνική. Εχουν ήδη συγκεντρωθεί περίπου 30.000 υπογραφές υπέρ της ελληνικής γλώσσας. «Στόχος είναι η συγκέντρωση 150.000 υπογραφώνώστε να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να εξετάσει το αίτημά μας και να αιτιολογήσει την όποια απόφασή της» λέει ο κ. Βρασίδας Καραλής, καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Στην ερώτηση κατά πόσον έχει συνδράμει η ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειες, ο κ. Καραλής επισημαίνει τη στήριξη από την ελληνική πρεσβεία και τα προξενεία στην Αυστραλία, διευκρινίζοντας ότι «χρειάζονται λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας ώστε να μη θεωρηθεί ότι επιχειρείται παρέμβαση σε εσωτερικό θέμα».

«Από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας αναμένουμε μια απόφαση στο ζήτημα των εκπαιδευτικών που βρίσκονται με απόσπαση στην Αυστραλία.Η ανακοίνωση ότι πρόκειται να ανακληθούν οι αποσπάσεις, αφήνει τα σχολεία χωρίς διδάσκοντες, καθώς στην πλειονότητά τους οι εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες έρχονται από την Ελλάδα, και αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία» αναφέρει ο κ. Τσιανίκας, ενώ ο κ. Καραλής συμπληρώνει ότι « επρόκειτο για έμμεση οικονομική ενίσχυση που μας πρόσφερε η ελληνική κυβέρνηση με τη μορφή έμψυχου δυναμικού.Κατανοούμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα, αλλά η άμεση απόσυρση όλων των εκπαιδευτικών με απόσπαση, ελλείψει σχεδίου για την αντικατάστασή τους, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε αυτή την κρίσιμη εποχή για την ελληνική γλώσσα στην Αυστραλία». Και οι δύο καθηγητές δηλώνουν αισιόδοξοι, τονίζουν όμως την ανάγκη για συνεχή και συγκροτημένη πίεση και κινητοποίηση. Η επίσημη πρόταση της αυστραλιανής κυβέρνησης για το θέμα επρόκειτο να γίνει τον Αύγουστο. Η πορεία του ζητήματος θα εξαρτηθεί τώρα από το αποτέλεσμα των αναμενόμενων εκλογών στη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα (17.07.2010).

1ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πάτμου

Το 1ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πάτμου είναι η νέα είσοδος στον θεσμό των περιφερειακών φεστιβάλ και αυτοσυστήνεται ως εξής: «Στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου θεσμού, που θα προσελκύει κινηματογραφιστές διεθνούς εμβέλειας και θα ενθαρρύνει τη δημιουργική συνεύρεσή τους με νέους και καταξιωμένους έλληνες δημιουργούς». Το φεστιβάλ φέτος δεν είναι διαγωνιστικό. Παρουσιάζει ταινίες που έχουν διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό: 10 μεγάλου μήκους (ανάμεσά τους οι «Ακαδημία Πλάτωνος» και «4 μαύρα κοστούμια»), 30 μικρού και 6 ντοκιμαντέρ (ανάμεσά τους «Τα παιδία δεν παίζει»).

Νέα μαρίνα στο λιμάνι (Σκάλα), Παλαιό Σχολείο στη Χώρα.
 
Πηγή: Τα Νέα (17.07.2010).

Ερχονται τα βιονικά πόδια

Βιονικά πόδια επαναστατικής τεχνολογίας τον βοήθησαν να σηκωθεί από το αναπηρικό καροτσάκι, να σταθεί και πάλι όρθιος και να περπατήσει- έστω σε αργή κίνηση. Πριν από πέντε χρόνια, όταν ο Χέιντεν Αλεν τραυματίστηκε σοβαρά στον σπόνδυλο σε τροχαίο με τη μοτοσικλέτα του, οι γιατροί του είχαν πει ότι δεν θα περπατούσε ποτέ ξανά. Αλλά σήμερα, χάρη σε ένα προϊόν που αναπτύχθηκε από εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας, ο Χέιντεν έκανε το ακατόρθωτο. Πρόκειται για τα βιονικά πόδια που στηρίζουν τον παράλυτο σε όρθια θέση. Με τη χρήση λογισμικού, που ελέγχει μέσω χειριστηρίου ο ίδιος ο ασθενής, μπορεί να περπατά μπροστά και στο πλάι και να ανεβοκατεβαίνει σκαλοπάτια.

Η συσκευή, που λέγεται «Ρεξ», ζυγίζει 38 κιλά και κατασκευάζεται ειδικά για τον κάθε ασθενή. Λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία μεγάλης διάρκειας. « Τα βιονικά πόδια μου έδωσαν νέα ζωή... μπορώ να δουλεύω και επιτέλους μπορώ να μιλώ στους άλλους όρθιος» λέει ο Χέιντεν.
Είναι από τους πρώτους ασθενείς στους οποίους δοκιμάζεται το προϊόν, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στη διεθνή αγορά στα μέσα του 2011.

Οι βρετανοί μηχανολόγοι Ρίτσαρντ Λιτλ και Ρόμπερτ Αϊρβινγκ δεν πίστευαν ότι η ιδέα που συνέλαβαν και σημείωσαν πρόχει ρα πριν από επτά χρόνια σε μια παμπ θα γινόταν πραγματικότητα. Επεξεργάστηκαν όμως το σχέδιό τους με προσοχή και ίδρυσαν μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στο Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας από την οποία θα διατίθεται ο Ρεξ, πάντοτε κατόπιν ειδικής παραγγελίας, στην τιμή των 117.000 ευρώ.

«Ο καταλύτης για να ασχοληθούμε σοβαρά με τον Ρεξ ήταν το γεγονός ότι πριν από κάποια χρόνια ο Ρόμπερτ διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας. Επιπλέον, οι μητέρες και των δυο μας βρίσκονται σε αναπηρική καρέκλα, συνεπώς γνωρίζαμε τι εμπόδια αντιμετωπίζουν για να μετακινηθούν » λέει ο Ρίτσαρντ Λιτλ.

Οπως εξηγεί ο νεοζηλανδός νευρολόγος και ειδικός σε ζητήματα μυϊκής δυστροφίας Ρίτσαρντ Ρόξμπεργκ, για πολλούς από τους ασθενείς του «ο Ρεξ αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά, έπειτα από πολλά χρόνια, που θα μπορέσουν να σταθούν όρθιοι και να περπατήσουν ξανά. Υπάρχουν προφανή οφέλη τόσο σε ζητήματα κινητικότηταςόσο και κοινωνικής επανένταξης και αυτοεκτίμησης, ενώ θα μειώνονται οι επιπλοκές που συνοδεύουν τη συνεχή χρήση αναπηρικής καρέκλας».

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που ξαναείδα τα πόδια μου να κινούνται. Ο κόσμος μου λέει να κοιτάζω μπροστά μου όταν περπατάω, αλλά δεν μπορώ να πάρω τα μάτια μου από τα πόδια μου...» λέει ο Αλεν.

Πηγή: Το Βήμα (17.07.2010).

Γιατί πνίγονται οι Ελληνες;

Το περασμένο Σάββατο ένα κοριτσάκι σώθηκε από βέβαιο πνιγμό ενώ έπαιζε σε παραλία στο Καβούρι. Η μητέρα, αφού έψαξε μόνη της στην παραλία χωρίς αποτέλεσμα, ενημέρωσε τον ναυαγοσώστη. Αρκετή ώρα μετά το παιδί βρέθηκε σώο και αβλαβές. Οταν εντοπίστηκε από τον ναυαγοσώστη δεν έπαιζε στην άμμο. Κολυμπούσε, φορώντας τα μπρατσάκια του, στα... άπατα. Είχε «ανοιχτεί» στα βαθιά χωρίς να το δει κανείς...

Την επομένη, στην ίδια παραλία, άλλο ένα παιδάκι παραλίγο να πνιγεί όταν έπαθε κρίση επιληψίας μέσα στο νερό. Ευτυχώς το είδε ο ναυαγοσώστης, ο οποίος έβγαλε το παιδί στην παραλία και του έκανε τεχνητές αναπνοές. Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι και αυτό το παιδί κολυμπούσε χωρίς την επίβλεψη ενήλικα.

Δύο έως τρία περιστατικά πνιγμού καταγράφονται κάθε ημέρα στην Ελλάδα τους θερινούς μήνες. Μάλιστα τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε πνιγμούς στην Ευρώπη και τη δεύτερη παγκοσμίως. Τα περισσότερα θύματα είναι ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά.

«Εχουμε σοβαρό πρόβλημα με τους γονείς μικρών παιδιών, διότι αντιμετωπίζουν την παραλία σαν παιδική χαρά και τον ναυαγοσώστη σαν μπέιμπι σίτερ» δηλώνει η διευθύντρια της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής κυρία Βάνια Βήχου.

Σύμφωνα με τον τέως αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνο του Τμήματος Πρόληψης Ατυχημάτων του ΕΚΑΒ ως το 2003 κ. Ι. Στ. Παπαδόπουλο , τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να μείνουν καθόλου μόνα τους στην παραλία διότι μπορεί να πνιγούν ακόμη και σε 50 εκατοστά νερού. «Αρκετοί γονείς πιστεύουν λανθασμένα ότι όταν τα παιδιά παίζουν στην παραλία,εκεί που σκάει το κύμα,δεν διατρέχουν κίνδυνο.Επίσης θεωρούν ότι αν φορούν μπρατσάκια δεν θα πνιγούν. Κι αυτό είναι λάθος.Τα μικρά παιδιά χρειάζονται μεγάλη προσοχή διότι πνίγονται σιωπηλά» σημειώνει.

Προσοχή όμως χρειάζονται και τα μεγαλύτερα παιδιά, που βρίσκονται στις ηλικίες 15-17 ετών. «Εννέα στα δέκα παιδιά που πνίγονται είναι αγόρια διότι κάνουν βουτιές χωρίς να γνωρίζουν το βάθος, ανοίγονται στα βαθιά και επιλέγουν επικίνδυνα θαλάσσια σπορ» εξηγεί η κυρία Βήχου.

Σε ό,τι αφορά τους ηλικιωμένους πολλοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να πηγαίνουν σε μεγάλο βάθος, παρ΄ ότι πάσχουν από σοβαρό νόσημα (π.χ. καρδιολογικό). « Σε πολλούς προϋπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μπορεί να πάθουν έμφραγμα, για παράδειγμα, και να χάσουν τις αισθήσεις τους» τονίζει η κυρία Χαρά Σπηλιοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά το διάστημα 1997-2004 εστάλησαν στο Εργαστήριο προς διερεύνηση 197 περιστατικά ατόμων που ανασύρθηκαν από το νερό. Σε 168 περιστατικά αιτία θανάτου ήταν ο πνιγμός. Σε 29 περιστατικά ο θάνατος οφειλόταν σε άλλη αιτία (έμφραγμα, ρήξη αορτικού ανευρύσματος κ.λπ.).

Πηγή: Το Βήμα (17.07.2010).

Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010

Δωρεάν χορήγηση ΦΕΚ από την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου

Τα Φ.Ε.Κ. σε ηλεκτρονική μορφή είναι πλέον διαθέσιμα ΔΩΡΕΑΝ από την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου (Ν.3861/2010,άρθρο 7/τ.Α΄112 -13.7.2010).

Απολιθώματα αποκαλύπτουν μακρινό πρόγονό μας

Τα απολιθώματα ενός άγνωστου ως σήμερα πρωτεύοντος είδους, ηλικίας 29 εκατομμυρίων ετών, ρίχνουν φως στις εξελικτικές ρίζες των πιθήκων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Το είδος που ανακαλύφθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στη δυτική Σαουδική Αραβία δεν είχε μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό ενός μπαμπουίνου. Τα απολιθώματα που περιλαμβάνουν μέρος του κρανίου και δόντια βρέθηκαν κατά τη διάρκεια αποστολής τον Φεβρουάριο του 2009, ωστόσο τώρα δημοσιεύεται επισήμως η περιγραφή τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Νature». Η ανακάλυψη θεωρήθηκε από τους ειδικούς μια από τις σημαντικότερες των τελευταίων δεκαετιών, καθώς φωτίζει μια σημαντική στιγμή της εξέλιξης, όταν τα αρχαία πρωτεύοντα είδη ακολούθησαν δύο διαφορετικές εξελικτικές γραμμές. Μια ομάδα «γέννησε» τους πιθήκους του Παλαιού κόσμου που περιλαμβάνουν τους μπαμπουίνους και τους μακάκους, ενώ η δεύτερη ομάδα οδήγησε στους μεγάλους πιθήκους του Νέου κόσμου και τελικά στον Ηomo sapiens.

Η μελέτη των απολιθωμάτων δείχνει ότι το είδος που ανακαλύφθηκε και έχει την επιστημονική ονομασία Saadanius hijazensis διέθετε δόντια που έμοιαζαν με εκείνα των πιθήκων του Παλαιού κόσμου. Σε αντίθεση με τους πιθήκους του Νέου κόσμου, δεν είχε πρόσθιο μετωπιαίο κόλπο.

Η σύγκριση των απολιθωμάτων του Saadanius με άλλα αρχαία πρωτεύοντα είδη έδειξε ότι ο εξελικτικός διαχωρισμός έλαβε χώρα πριν από 27 με 29 εκατομμύρια χρόνια. «Επιθυμούσαμε να μάθουμε πότε αυτά τα αρχαία πρωτεύοντα είδη διαχωρίστηκαν διότι,κατά κάποιον τρόπο,ο διαχωρισμός τους σήμανε και την αρχή του ανθρώπου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γουίλιαμ Σάντερς, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Οταν ζούσε ο Saadanius η Ερυθρά θάλασσα δεν είχε ακόμη σχηματιστεί και το πυκνό υγρό δάσος που βρισκόταν στη θέση της είχε αρχίσει να αλλάζει: νέα είδη ζώων και φυτών από την Ευρασία έκαναν την εμφάνισή τους.

Η εξέταση του κρανίου του ζώου απέδειξε ότι είχε δεχθεί ισχυρό χτύπημα που το οδήγησε στον θάνατο. «Προφανώς βρέθηκε στον δρόμο ενός μεγάλου σαρκοφάγου ζώου και πέθανε με τρομερό τρόπο» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ιγιαντ Ζάλμουτ.

Πηγή: Το Βήμα (16.07.2010).

Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία, διαπιστώνουν Έλληνες γιατροί

Αισθητή αύξηση των ασθενών που, λόγω οικονομικής κρίσης, καταλήγουν στα ιατρεία παθολόγων, δερματολόγων και ψυχιάτρων, καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Τα συμπτώματα, τις περισσότερες φορές, είναι κοινά: δύσπνοια, τσιμπήματα στην καρδιά, ταχυκαρδία και εφίδρωση, πονοκέφαλοι και εκζέματα.

Στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» παρατηρείται έξαρση που φτάνει το 5%- 8% σε εκείνες τις δερματικές παθήσεις που πυροδοτούνται σε περιόδους έντονου στρες. «Η προσέλευση των ασθενών με ενδογενή εκζέματα- για παράδειγμα νευροδερματίτιδα ή τοπική δερματίτιδα- αλλά και εκείνων που διαγιγνώσκονται με ψωρίαση, λεύκη και γηροειδή αλωπεκία έχει αυξηθεί στα εξωτερικά ιατρεία» δηλώνει στα Νέα ο επίκουρος καθηγητής της Δερματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Σταυρόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Σταυρόπουλο, όταν οι δερματολόγοι παίρνουν ιστορικό και οι ασθενείς τους ανοίγονται, συχνά διαπιστώνουν πως πίσω από την επιδείνωση της πάθησης κρύβονται παράγοντες συναισθηματικής πίεσης.

Από την πλευρά της, η παθολόγος Ματίνα Παγώνη τονίζει ότι οι άνθρωποι που καταφτάνουν με ψυχοσωματικά συμπτώματα στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» είναι κυρίως νέοι έως 45 ετών. «Νιώθουν άρρωστοι, όταν όμως τους παίρνουμε ιστορικό, τότε διαπιστώνουμε πως έχουν περάσει ή διανύουν μία δύσκολή περίοδο».

Ο αυχένας, οι ώμοι και το κεφάλι είναι τα σημεία του σώματος που συσσωρεύουν το άγχος, όπως τονίζουν οι επιστήμονες. Και αυτό, γιατί το στρες προκαλεί ένταση και η ψυχολογική αυτή κατάσταση κάνει τους ανθρώπους να σφίγγονται. Έτσι, όμως, σύμφωνα με τον παθολόγο- κλινικό φαρμακολόγο κ. Αναστάσιο Σπαντιδέα, προκαλούνται σπασμοί στους μυς του αυχένα και στα αγγεία του κεφαλιού που έχουν ως επακόλουθο τον έντονο πόνο.

Επιπλέον, οι λεγόμενες ήπιες ψυχικές διαταραχές, όπως είναι οι κρίσεις πανικού και η κατάθλιψη, ταλαιπωρούν ολοένα και περισσότερους Έλληνες. Σύμφωνα με τον ψυχίατρο κ. Δημήτρη Πλουμπίδη, ο χρόνος αναμονής για ραντεβού ξεπερνά τον ένα μήνα στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας Βύρωνα και Καισαριανής όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν κατά μέσο όρο μία εβδομάδα.

Πηγή: Τα Νέα (16.07.2010).

Κάθε λιμάνι και έκθεση

Η τέχνη παραθερίζει και προσκαλεί τους επισκέπτες πολλών αγαπημένων προορισμών, μετά την καθιερωμένη βουτιά τους στη θάλασσα, να κάνουν μια βόλτα από γκαλερί και λοιπούς χώρους. Πολύχρωμα μοτίβα, έργα εμπνευσμένα από την ανεμελιά του καλοκαιριού, σημαντικά ονόματα αλλά και νέοι δημιουργοί στήνουν και εφέτος εικαστικές... παγίδες αποδεικνύοντας ότι ένα ανήσυχο μάτι που αρέσκεται στο να βλέπει όμορφα πράγματα δεν πρέπει να τεμπελιάζει όταν το ημερολόγιο γράφει «Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος».

Κεφαλλονιά

«Γλυπτά στον κήπο» τιτλοφορείται η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 31 Ιουλίου στον Βοτανικό Κήπο Κεφαλλονιάς, ένα δημιούργημα του Ιδρύματος Φωκά-Κοσμετάτου στο Αργοστόλι. Ελληνες καλλιτέχνες, ορισμένοι της Διασποράς, παρεμβαίνουν με τα υπαίθρια έργα τους στο τοπίο που αναδεικνύει και διατηρεί την επτανησιακή χλωρίδα. Συμμετέχουν οιΚώστας Βαρώτσος, Ερση Βενετσάνου, Στέλιος Διαμαντάκης, Στέργιος Στάμος, Αφροδίτη Λίτη, Φίλιππος Τσιάρας, Μαρκ Χατζηπατέραςκ.ά. Ως τις 31 Αυγούστου.

Υδρα

Ο εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην Υδρα εγκαινιάστηκε από τον συλλέκτηΔάκη Ιωάννουτο 2009 με την έκθεση «Βlood of Τwo» τωνΜάθιου Μπάρνι και Ελίζαμπεθ Πέιτον . Στεγάζεται στα παλιά σφαγεία του νησιού, μυστηριώδης και φορτισμένος με πληθώρα συνειρμών. Εφέτος φιλοξενεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου το τρισδιάστατο έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνηΜαουρίτσιο Κατελάν «WΕ».

Μύκονος

Η αίθουσα τέχνης Κapopoulos Fine Αrts στη Μύκονο φιλοξενεί ως τις 20 Ιουλίου τη νουάρ αισθητικής έκθεση κόμικς τουΧρήστου Αντωναρόπουλου.Ο καλλιτέχνης προσδίδει κινηματογραφική χροιά στα έργα του, καθώς αναπαριστά αστέρες όπως ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, ηΛορίν Μπακόλ, οΕλβις Πρίσλεϊαλλά και μεταγενέστεροι, όπως ο Μπραντ Πιτ και οΤομ Κρουζ, να συχνάζουν σε ατμοσφαιρικά μπαρ, να συνωμοτούν σε σκοτεινές προβλήτες λιμανιών δίπλα σε πολυτελή αυτοκίνητα και μοιραίες γυναίκες.

Από τις 24 Ιουλίου και ως τις 3 Αυγούστου παίρνει σκυτάλη, στον ίδιο χώρο, η κοινή έκθεση τωνΜπενουά Παρέ και Ανδρέα Ψαράκου . Τα πολύχρωμα κόμικς του πρώτου συναντούν τα εξίσου ζωηρά μικρογλυπτά του δεύτερου.

Σίφνος

Η έκθεση «Νέα Αποκτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης 1992-2010, μέρος δεύτερο: Αφαίρεση-νέες τάσεις» φιλοξενείται στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου στη Σίφνο από τις 28 Ιουλίου ως τις 5 Σεπτεμβρίου. Πολλοί και σημαντικοί καλλιτέχνες απαρτίζουν αυτό το μικρό πανόραμα της αφαίρεσης, της μινιμαλιστικής αντίληψης και των νέων αναζητήσεων. Εργα τωνΤσίγκου, Μαλτέζου, Βακαλό, Πράσινου, Δανιήλ, Δεκουλάκου, Τέτση, Μυταρά, Ακριθάκη, Αβραμίδηκ.ά. αναδεικνύουν ένα σημαντικό κομμάτι της εικαστικής μας παράδοσης.

Αμοργός

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος στη Λόζα της Χώρας Αμοργού φιλοξενεί από τις 14 ως τις 31 Αυγούστου την έκθεση ζωγραφικής «Flowers for the ladies» της ΒελγίδαςΣάντρα Μπέρτενκαι τουΓιάννη Ζαγοριανάκου. Η Μπέρτεν δημιουργεί έναν πλούσιο και εξωτικό κόσμο γεμάτο από φύλλα, δέντρα, λουλούδια, ζουζούνια και κυρίως χρώματα. Οσο για τον Ζαγοριανάκο, επιλέγει τη γυναικεία μορφή για να παίξει, όπως λέει και ο ίδιος, με τα δικά του χρώματα. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ηΜαρίνα Κοριολάνο-Λυκουρέζου.

Αστυπάλαια

Η ζωγράφος Κάτια Βαρβάκη εκθέτει εφέτος στην Αστυπάλαια από τις 25 Ιουλίου ως τις 25 Αυγούστου. Υπό τον τίτλο «Summer Τrees» δημιούργησε ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο (μπαρ-καφέ «Αρχιπέλαγος» στη Χώρα της Αστυπάλαιας) 20 έργα μεικτής τεχνικής. Καλοκαιρινά, ονειρικά και παραμυθένια δέντρα παρουσιάζονται εδώ συμβολικά, ως αυτόνομοι οργανισμοί που αγαπούν, νιώθουν, προστατεύουν. Ο χώρος της έκθεσης είναι στην ουσία ένα παραδοσιακό σπίτι με θέα στο κάστρο και στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Πηγή: Το Βήμα (16.07.2010).

Η τεχνολογία «αποκαλύπτει» τη Μόνα Λίζα

Η Μόνα Λίζα και έξι άλλα πορτρέτα ζωγραφισμένα από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι αποκάλυψαν νέα μυστικά τους, χάρη σε επιστημονικές αναλύσεις που προσδιόρισαν τη σύνθεση και το πάχος του κάθε στρώματος χρώματος στα έργα, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Πάρα πολύ λεπτά στρώματα χρώματος έχουν απλωθεί για να σβήσουν βαθμιαία τα περιγράμματα, και να κάνουν πιο ομαλές τις μεταβάσεις από τη σκιά στο φως στα πρόσωπα.

Οι νέες αναλύσεις που έγιναν από την ομάδα του Φιλίπ Βαλτέρ, του Εργαστηρίου του κέντρου έρευνας και αποκατάστασης των Μουσείων της Γαλλίας, διευκρινίζουν πως έχει γίνει η διαβάθμιση των φωτοσκιάσεων (ντεγκραντέ) με την τεχνική που ονομάζεται «σφουμάτο».

Επτά πίνακες που αποδίδονται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι υποβλήθηκαν σε ανάλυση «χωρίς άμεση δειγματοληψία, από τις αίθουσες του Μουσείου του Λούβρου» - (Ο Ευαγγελισμός, Η Παναγία των Βράχων, Η Ωραία Σιδηρουργός, Η Μόνα Λίζα (Τζοκόντα), Ο Αγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, Ο Βάκχος και η Αγία Αννα, Η Παρθένος και το Βρέφος) - αναφέρει το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), σε ανακοίνωση του.

Οι επιστήμονες ερευνητές επικεντρώθηκαν στη μελέτη των προσώπων που καθίστανται εμβληματικά με την εικαστική απόδοση του «σφουμάτο». Για να προσδιοριστεί η σύνθεση και το πάχος του κάθε στρώματος του υλικού σε εννέα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της Μόνα Λίζα, χρησιμοποιήθηκε φασματομετρία φθορισμού ακτίνων Χ. Αυτή η μέθοδος χημικής ανάλυσης, δεν απαιτεί να ληφθούν δείγματα από τον καμβά του έργου. Φωτίζεται μια περιοχή του πίνακα με ακτίνες Χ και στη συνέχεια συλλέγονται οι άλλες ακτίνες «φθορισμού Χ», που εκπέμπονται από τα υλικά του έργου.
Διάφορες τεχνικές, που χαρακτηρίζονται από τη λεπτότητα των στρωμάτων των ημιδιαφανών αδρών γραμμών, τη φύση των χρωστικών ουσιών ή των προσθέτων, έχουν χρησιμοποιηθεί για να αποδοθούν οι σκιές στα πρόσωπα. Στην περίπτωση των επιχρίσεων, πολλές στρώσεις, πάχους μόνο 1-12 microns (χιλιοστά του χιλιοστού) η καθεμία, αόρατες με γυμνό μάτι, έχουν απλωθεί για να επιτευχθεί συνολικό πάχος που δεν υπερβαίνει τα 30-40 microns.
Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή ερευνητική μονάδα European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) στην Γκρενόμπλ (Γαλλία), και έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό που ειδικεύεται στην εφαρμοσμένη χημεία «Angewandte Chemie».

Πηγή: Η Καθημερινή (15.07.2010).

Τα πολλά μικρά μυστικά της ευτυχίας

Υπάρχουν κάποια πρωινά που ξυπνάμε και νομίζουμε ότι όλα πάνε στραβά; Βρέθηκε το αντίδοτο! Είναι μια ιστοσελίδα με μοναδικό στόχο να μας κάνει να χαμογελάμε, κάθε μέρα.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση 1000.awesomethings.com υπάρχουν εκατοντάδες μικρές καθημερινές λεπτομέρειες που ομορφαίνουν τη ζωή, από το ότι καταφέραμε να λύσουμε ένα δύσκολο κόμπο ως το ότι πετύχαμε επιτέλους την τέλεια φωτογραφία.

Είναι δημιούργημα του 30χρονου Νιλ Πασρίτσα, ο οποίος καταβεβλημένος από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στη ζωή του αποφάσισε, αντί να ξεπέσει στην αυτολύπηση, να ξεκινήσει ένα μπλογκ στο οποίο θα κατέγραφε από μία χαρούμενη σκέψη την ημέρα, επί 1.000 ημέρες.

Σύντομα το μπλογκ του έγινε πολύ δημοφιλές. «Γράφω για τα γλυκά πράγματα της ζωής» λέει ο συγγραφέας που πιστεύει ότι η επιτυχία του οφείλεται στο ότι παρουσιάζει φαινομενικά ασήμαντα γεγονότα σαν να τα βιώνει για πρώτη φορά.

Ο Νιλ ξεκίνησε την ιστοσελίδα τον Ιούνιο του 2008, μετρώντας ανάποδα από το 1.000. Χθες βρισκόταν στον αριθμό 461, άρα αν θέλετε να τον επισκεφτείτε έχετε πάνω από ένα χρόνο- η λίστα θα ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου του 2012. Ηδη το έχουν επισκεφτεί 17 εκατομμύρια άτομα και προσελκύει περισσότερους από 50.000 επισκέπτες την ημέρα.

Το μπλογκ του έλαβε δύο βραβεία Webby- «τη μεγαλύτερη τιμή στο Ιnternet», σύμφωνα με τους «Νew Υork Τimes»- και συμπεριλήφθηκε στις 100 Καλύτερες Ιστοσελίδες του περιοδικού «ΡC». Η μεγάλη επιτυχία του οδήγησε στην έκδοση του αντίστοιχου βιβλίου στις ΗΠΑ, το οποίο έγινε αμέσως μπεστ σέλερ.

«Το όνομά μου είναι Νιλ και είμαι ένας ανώνυμος 30χρονος άνδρας που ξεκίνησε τα “1.000 καταπληκτικά πράγματα” με τον στόχο να γράφει ένα την ημέρα. Το έκανα αυτό σε μια εποχή που η ζωή μου κατέρρεε. Ο καλύτερός μου φίλος είχε αυτοκτονήσει και η γυναίκα μου κι εγώ είχαμε μόλις χωρίσει. Πουλήσαμε το σπίτι μας, μετακόμισα σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα και προσπάθησα να σταθώ πάλι στα πόδια μου μιλώντας για μια απλή, παγκόσμια μικρή ευτυχία κάθε μέρα» γράφει στο μπλογκ του.

Μερικές από αυτές: να φυσάς τη μύτη σου στο ντους, να κοιμάσαι σε φρεσκοπλυμένα σεντόνια, να συζείς με κάποιον που δεν τον πειράζει να σκοτώνει έντομα, να φτερνίζεσαι τρεις τέσσερις φορές στη σειρά, να βρίσκεις ένα γλυκό που περίσσεψε στο ψυγείο του γραφείου...

Τα σχόλια βεβαίως είναι μεικτά. Υπάρχουν οι κυνικοί, όπως η «Μίλι» που γράφει: «Οι ανοησίες αυτές είναι προσβλητικές μπροστά σε όσα έχουν να αντιμετωπίσουν μερικοί από εμάς. Αν κάποιο από αυτά τα ασήμαντα γεγονότα κάνει ευτυχισμένο έναν άνθρωπο με μια ζωούλα, με γεια του με χαρά του. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν σημαντικότερες ανησυχίες, οι οποίες επισκιάζουν τη χαρά του “να βλέπεις ένα σκυλί που μοιάζει μ΄ ένα σκυλί που γνωρίζεις”».

Αλλά υπάρχει και ο αντίλογος: «Η λίστα είναι λίγο ανόητη, όμως το ίδιο είναι και τόσα άλλα θλιβερά που διαβάζουμε καθημερινά. Είναι ντροπή να αρνούμαστε σε κάποιον την ευκαιρία να χαίρεται τα μικρά πράγματα που ομορφαίνουν τη ζωή του»...

Πηγή: Το Βήμα (16.07.2010).

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010

Πήραμε «χρυσό» στην καινοτομία

Μια τετραμελής ελληνική ερευνητική ομάδα, ένας «πράκτορας λογισμικού» και μία πρωτιά για τη χώρα μας! Αυτά ήταν τα «χρυσά» συστατικά του διεθνούς διαγωνισμού πρακτόρων για ηλεκτρονικές συναλλαγές, ΤΑC2010, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, από τον οποίο βγήκε κερδισμένη η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και φυσικά η Ελλάδα.

Η ομάδα Μertacor του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Πληροφορίας και Υπολογισμών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ δημιούργησε ένα προηγμένο «ευφυές» πρόγραμμα, το οποίο διαθέτει εξελιγμένες δυνατότητες λήψης αποφάσεων και επικοινωνίας, ενώ μπορεί να εκτελέσει αυτόματα και αυτόνομα ηλεκτρονικές συναλλαγές και να συμμετάσχει σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες στο Διαδίκτυο. Η ομάδα του ΑΠΘ ξεπέρασε σε επιδόσεις 30 ομάδες ξένων πανεπιστημίων και πήρε το «χρυσό» στην καινοτομία.

Το λογισμικό πρόγραμμα της ομάδας Μertacor (αναγραμματισμός εκ του λατινικού mercator, που σημαίνει έμπορος) είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να συναλλάσσεται στο χρηματιστήριο και γενικότερα στο Διαδίκτυο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες (και) στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα λογισμικού,το οποίο διαμεσολαβεί μεταξύ πωλητή και αγοραστή, και αποτελείστην ουσίαέναν πράκτορα.Η εμπορική του εφαρμογή εντοπίζεται οπουδήποτε υπάρχουν ηλεκτρονικές συναλλαγές:στο εμπόριο, σε δημοπρασίες ή χρηματιστήρια (αξιών, ενέργειας), σε ηλεκτρονικές προμήθειες,αλλά και σε δραστηριότητες όπου συμμετέχουν πολλοί και τα δεδομένα είναι πολλά. Τότε το πρόγραμμα μπορεί πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά από τον άνθρωπο να χειριστεί τέτοιες καταστάσεις» εξηγεί ο επικεφαλής της ομάδας και καθηγητής του ΑΠΘ κ. Π. Μήτκας.

Το εν λόγω λογισμικό έχει τη δυνατότητα να πάρει αποφάσεις και να ενεργήσει εκ μέρους του ιδιοκτήτη του με βάση τις ίδιες τις προτιμήσεις του. «Θα μπορούσε να συλλέξει πληροφορίες με ένα φιλτράρισμα στο Διαδίκτυο και να σου δώσει όλα αυτά που θα επέλεγες και μόνος σου» τονίζει ο καθηγητής.

Το συγκεκριμένο εργαστήριο ασχολείται εδώ και αρκετά χρόνια με την τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργώντας «πράκτορες» λογισμικού για διάφορες εφαρμογές, τους οποίους και βελτιώνει στον χρόνο. «Οι πράκτορες,επειδή αναλύουν μεγάλους όγκους δεδομένων, παρακολουθούν πιο γρήγορα τις διακυμάνσεις της αγοράς. Στο χρηματιστήριο, όπου συμμετέχουν διάφοροι πάροχοι και οι τιμές μεταβάλλονται διαρκώς,η βοήθεια που μπορεί να σου προσφέρει είναι πολύ σημαντική. Μπορεί αρχικά να μην εμπιστεύεσαι τόσο πολύ τον πράκτορα,σιγά-σιγά όμως θα τον εμπιστευτείςδιότι μπορεί και μαθαίνει γρήγορα» τονίζει ο κ. Μήτκας.

O ελληνικός «πράκτορας» έλαβε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «ΤΑC Μarket Design». Πρόκειται για το πιο δύσκολο και απαιτητικό κομμάτι του διαγωνισμού, καθώς εξετάζεται η επάρκεια του λογισμικού όσον αφορά την ικανότητά του να προχωρεί στις πλέον συμφέρουσες συναλλαγές. Επίσης, η ελληνική ομάδα ήρθε τρίτη σε έναν σύγχρονο και αναδυόμενο κλάδο, αυτόν της ιντερνετικής διαφήμισης (ΤΑC ad Αuction).

Το λογισμικό του ΑΠΘ σχεδιάστηκε έτσι ώστε να κατανέμει τον χώρο της ιστοσελίδας με τον βέλτιστο σχεδιασμό. Ακόμη, η ομάδα του ΑΠΘ ήρθε έκτη στην κατηγορία «ΤΑC Supply Chain Μanagement», που αφορά τη χρήση του λογισμικού στην αλυσίδα εφοδιασμού μιας επιχείρησης.

Αν η ελληνική αγορά θέλει να βγει από το τέλμα και να εισέλθει στον δρόμο της καινοτομίας, υπάρχει αναξιοποίητο πεδίον δόξης λαμπρόν στη χώρα μας, αλλά και αρκετές παρεξηγήσεις. «Εχουμε μια τελείως διαφορετική κουλτούρα στο πανεπιστήμιο που απαξιώνει την επιχείρηση και τη βιομηχανία στα μάτια των φοιτητών, οι οποίοι όταν τελειώνουνστη συντριπτική τους πλειονότητα απαντούν ότι θέλουν να διοριστούν σε κάποια εταιρεία. Κανένας δεν θέλει να ξεκινήσει τη δική του προσπάθεια. Αντίθετα, στην Αμερική το 90% θέλει τη δική του εταιρεία» εξηγεί ο καθηγητής. Οπως τονίζει, υπάρχουν επιστημονικές περιοχές, όπως το λογισμικό, όπου δεν απαιτείται μεγάλη αρχική επένδυση, διότι η μεν δουλειά γίνεται στον υπολογιστή, η δε διαφήμιση στο Διαδίκτυο. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Κάπου πρέπει να ξαναβρούμε αυτό το επιχειρηματικό πνεύμα που είχαν κάποτε οι Ελληνες» τονίζει ο κ. Μήτκας.

«Φοβάμαι ότι χάνουμε το τρένο της πληροφορικής και μαζί του και αρκετούς εγκεφάλους που φεύγουν στο εξωτερικό. Κάποιοι από αυτούς ενδέχεται, βέβαια, να γυρίσουν, όμως απόφοιτοί μας βρίσκονται διάσπαρτοι σε πανεπιστήμια της Ευρώπης, ιδιαίτερα στα διδακτορικά. Δυστυχώςαυτό το φαινόμενο θα το δούμε τα επόμενα χρόνια, όπου ένα μεγάλο κύμα θα φύγει» υπογραμμίζει ο κ. Μήτκας.

Πηγή: Το Βήμα (14.07.2010).

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010

«Στην Ασία οι περισσότεροι φτωχοί του κόσμου» λέει ο ΟΗΕ

Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας κατοικεί στη νότια Ασία και μόλις το ένα τέταρτο στην Αφρική, σύμφωνα με ένα νέο δείκτη που κατάρτισε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο νέος δείκτης που υιοθετεί ο ΟΗΕ ανατρέπει την κρατούσα αντίληψη για την παγκόσμια φτώχεια, που ήθελε τους περισσότερους φτωχούς να ζουν στην υποσαχάρεια Αφρική. Ο "Πολυδιάστατος Δείκτης Φτώχειας" (Multidimensional Poverty Index)- MPI - συνθέτει στατιστικά στοιχεία από 104 χώρες που έχουν 5,2 δις κατοίκους, δηλαδή το 78% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία αποκαλύπτεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έχει φθάσει το 1,7 δισ., και όχι το 1,3 δισ., όπως υπολογιζόταν με βάση τον δείκτη ανθρώπινης φτώχειας, που αποτελούσε ως σήμερα βασικό εργαλείο αποτίμησης του προβλήματος. Επίσης όπως φαίνεται από τα νέα στοιχεία 8 ινδικά κρατίδια έχουν περισσότερους φτωχούς από ότι οι 26 φτωχότερες χώρες της Αφρικής. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι σε αυτά τα κρατίδια ο αριθμός των φτωχών ανέρχεται στα 421 εκατομμύρια, ενώ στα φτωχότερα κράτη της Αφρικής ο αντίστοιχος αριθμός των φτωχών εκτιμάται στα 410.

Ο MPI αναπτύχθηκε από το Κέντρο Οικονομικής Έρευνας για την Διεθνή Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Επίσης σύμφωνα με τους ανθρώπους που το σχεδίαζαν, βασίζεται σε υπολογισμούς με βάση περισσότερους παράγοντες από τον δείκτη ανθρώπινης φτώχειας, που είχε δημιουργηθεί το 1997 και πρόκειται να αντικαταστήσει.

Τα στοιχεία που λαμβάνει υπόψιν του βασίζονται σε δεδομένα όπως η μόρφωση, η υγεία, το εισόδημα, η πρόσβαση σε καύσιμα για το μαγείρεμα, η ηλεκτροδότηση, η επάρκεια της τροφής, η υγιεινή κ.ά.

"Ο MPI μας επιτρέπει να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα της φτώχειας από ό,τι η παραδοσιακή συνταγή της αποτίμησης του ημερήσιου εισοδήματος σε δολάρια", εκτίμησε η Τζένι Κλούγκμαν, διευθύντρια του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

Έτσι, σύμφωνα με τον MPI, το 64,5% των κατοίκων της υποσαχάρειας Αφρικής και το 55% των κατοίκων της νότιας Ασίας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας--αριθμοί κατά πολύ υψηλότεροι από εκείνους που προέκυπταν βάσει του προηγούμενου δείκτη.

Με βάση τον παλιό δείκτη τα δυο τρία των Νιγηριανών έχουν ανεπαρκές εισόδημα, αλλά με βάση τα νέα κριτήρια, το 93% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο νέος δείκτης θα χρησιμοποιηθεί στην 20ή έκθεση του UNDP που θα δημοσιευθεί τον Οκτώβριο, αλλά μέρος των δεδομένων είναι διαθέσιμα ήδη μέσω του διαδικτύου, στους ιστοτόπους των ειδικών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης (www.ophi.org.uk) και του UNDP (www.undp.org). Ο MPI χρησιμοποιείται ήδη για στατιστικές μετρήσεις σε Μεξικό, Κολομβία και Κίνα, που τον έχουν καταστήσει δείκτη αναφοράς όσον αφορά κοινωνικοοικονομικές μετρήσεις.

Πηγή: Ελευθεροτυπία (14.07.2010).

Οι μισοί Ευρωπαίοι σκέφτονται μετανάστευση σε περίπτωση ανεργίας

Τριάντα οκτώ στους εκατό Έλληνες και 48 στους εκατό πολίτες της ΕΕ, δηλώνουν έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους και να εγκατασταθούν σε άλλη περιοχή ή χώρα, στην περίπτωση, που έμεναν άνεργοι και αντιμετώπιζαν πρόβλημα ανεύρεσης εργασίας. Αυτό προκύπτει από το ευρωβαρόμετρο, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τη γεωγραφική κινητικότητα στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, τα υψηλότερα ποσοστά ετοιμότητας για εγκατάσταση σε άλλη περιοχή ή χώρα, σε περίπτωση αντιμετώπισης προβλημάτων ανεργίας, εμφανίζουν οι Κύπριοι, οι Σουηδοί και οι Γάλλοι (66%) και τα χαμηλότερα οι Πορτογάλοι (31%) και οι Βούλγαροι (33%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε σχέση με το ευρωβαρόμετρο του Σεπτεμβρίου του 2005 το ποσοστό των Ελλήνων, που δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν σε άλλη περιοχή, ή χώρα, παρουσίασε αισθητή μείωση (από 67% σε 38% - το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ). Μείωση παρουσίασε το αντίστοιχο ποσοστό και στο σύνολο των πολιτών των «27» (από 66% σε 48%).

Πηγή: Η Καθημερινή (13.07.2010).

Επίσκεψη στον Αρη με ένα κλικ

Η ΝΑSΑ ένωσε τις δυνάμεις της με την εταιρεία Μicrosoft προκειμένου να προσφέρουν στο κοινό την ευκαιρία να εξερευνήσει για πρώτη φορά τον Αρη από τον υπολογιστή του, με τη μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι ένας διαδραστικός χάρτης τον οποίο ο ενδιαφερόμενος μπορεί να «κατεβάσει» στον υπολογιστή του, έχοντας τη δυνατότητα να δει τρισδιάστατα τα όρη και τις κοιλάδες στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Ειδικοί της Μicrosoft δούλεψαν τρία ολόκληρα χρόνια συλλέγοντας στοιχεία από εικόνες υψηλής ανάλυσης του πλανήτη, που είχαν παραχθεί από τα διαστημικά όργανα της ΝΑSΑ.

Οπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, η σκληρή δουλειά απέδωσε καρπούς και τώρα οι χρήστες του WorldWide Τelescope μπορούν πλέον να ζουμάρουν και με ένα κλικ να βρίσκονται ξαφνικά στην επιφάνεια του πλανήτη. Οσοι θελήσουν να «ταξιδέψουν» εικονικά στον Αρη, μπορούν να θαυμάσουν τους κρατήρες του και το βάθος των φαραγγιών του. Μπορούν, για παράδειγμα, να κάνουν μια... βόλτα στον Κρατήρα Βικτόρια ή στον Ολυμπο, που αποτελεί το πιο ψηλό όρος στο ηλιακό μας σύστημα.

Πηγή: Το Βήμα (14.07.2010).

Κατά 59% μεγαλύτερη η κίνηση στα μουσεία

Αύξηση παρουσίασε η κίνηση των μουσείων σε επισκέπτες και εισπράξεις τον περασμένο Μάρτιο σε αντιστοιχία με τον ίδιο μήνα του 2009, ενώ αυξητική ήταν η κίνηση, αν και κατά πολύ μικρότερη, και στους αρχαιολογικούς χώρους. Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά μάλιστα είναι τα νούμερα που δίνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, καθώς η αύξηση στα μουσεία καταγράφεται στο ποσοστό του 58,9%, ενώ οι εισπράξεις εμφανίζουν αύξηση 22,9%. Οσον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους το ποσοστό αύξησης είναι 3,1% και οι αντίστοιχες εισπράξεις εμφανίζουν αύξηση 0,2%- σε σύγκριση πάντα με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Ιδιαίτερη καταγράφεται εξάλλου η κίνηση και για το Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο εμφανίζει τον μήνα Μάρτιο 124.280 επισκέπτες με ποσοστό αύξησης 36,7% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ αντίστοιχα οι εισπράξεις του ανέρχονται σε 273.753 ευρώ με ποσοστό αύξησης 16,8%.

Παρόμοια είναι η εικόνα και για το τρίμηνο Ιανουάριος- Μάρτιος σε αντιστοιχία με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, καθώς παρατηρεί ται αύξηση 46% στα εισιτήρια και 25% στις εισπράξεις όσον αφορά τα μουσεία. Για τους αρχαιολογικούς χώρους η αύξηση εισιτηρίων είναι 14,2% και εισπράξεων 11,8%.

Πιο αναλυτικά, τη μεγαλύτερη αύξηση επισκεπτών παρουσίασε για τον μήνα Μάρτιο (2010 σε σχέση με 2009) το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (53,2%), ενώ για πρώτη φορά καταγράφεται εξαιρετικά μεγάλη αύξηση (99, 2%) στα μικρότερα μουσεία της χώρας, τα οποία δυστυχώς δεν είναι ενταγμένα στον αναλυτικό κατάλογο της Στατιστικής Υπηρεσίας. Στους αρχαιολογικούς χώρους εξάλλου τα πρωτεία κατείχε η Αρχαία Ολυμπία με αύξηση 228,7%, με τη Φαιστό (143,4%) και την Κνωσό (56,1%) να ακολουθούν.

Αν και σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα πρέπει να εντυπωσιάζεται κάποιος από τις μεγάλες αυξήσεις σε ορισμένα μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους, τα οποία μπορεί να παρέμειναν κλειστά για μεγάλο διάστημα για λόγους αναβάθμισης και έτσι να εμφανίζεται μια πλασματική κατά κάποιον τρόπο εικόνα, το γεγονός είναι ότι κάτι καλό φαίνεται να κινείται στον τομέα αυτό.

Πηγή: Το Βήμα (14.07.2010).

Αττικό Αλσος: η ανάπλαση το έκανε περιζήτητο πάρκο

Είναι Σάββατο, περίπου 11.30 το πρωί, και το παιχνίδι ανάμεσα στον Διαμαντή, στον Γαβριήλ και στον Κωνσταντίνο έχει φουντώσει για τα καλά: πάσες, σουτ, προσποιήσεις, απ΄ όλα έχει αυτός ο αγώνας ποδοσφαίρου, και οι εξάχρονοι «άσοι» δείχνουν να το ευχαριστιούνται. Αγωνιστικός χώρος, ένα από τα γήπεδα ποδοσφαίρου στο πρόσφατα ανακαινισμένο Αττικό Αλσος. «Ερχόμαστε σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο και η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να είναι τόσο καλοφτιαγμένο,αφού είναι δημόσιο και δωρεάν. Το να βρίσκεις δωρεάν γηπεδάκι για να παίζουν με ασφάλεια τα παιδιά είναι μεγάλη υπόθεση» λέει ο πατέρας του μικρού Κωνσταντίνου κ. Χάρης Παππούλης . Ο πατέρας του Διαμαντή, που ήρθε από την Κυψέλη, συμπληρώνει ότι «τόσο καιρό που ήταν κλειστό το άλσοςμας είχε λείψει».

Στην παιδική χαρά, λίγο πιο κάτω, η Κρίστι παίζει με τη μικρή της κόρη. Είναι Αγγλίδα, εγκατεστημένη στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια. «Παλιότεραδεν μπορούσα να φέρω εδώ τα παιδιά, δεν αισθανόμουν ασφάλεια και έβλεπα ότι κανένας από τους φίλους ή τους γείτονές μου δεν ερχόταν με τα παιδιά του. Αναζητούσαμε πάρκα στο Ψυχικό και στη Φιλοθέη. Τώραερχόμαστε πολύ συχνά και χαίρομαι που μπορούμε να μείνουμε ως το βράδυ χωρίς φόβο» αναφέρει. Το Αττικό Αλσος εγκαινιάστηκε στα μέσα του περασμένου Απριλίου, έπειτα από μια ανάπλαση που διήρκεσε περίπου δύο χρόνια και κόστισε σχεδόν 9 εκατομμύρια ευρώ.

Πιτσιρίκια στη σέντρα ενός από τα γήπεδα ποδοσφαίρου του Αττικού Αλσους Οι αθλητικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν εκτός από τα γήπεδα 5x5 για ποδόσφαιρο και γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και τένις. Το τένις, μάλιστα, φαίνεται να έχει μεγάλη ζήτηση. Από το πρωί του Σαββάτου και τα τέσσερα γήπεδα ήταν κλεισμένα για το απόγευμα. «Παίρνουμε τηλέφωνο από πριν και κλείνουμε το γήπεδο για την ώρα που μας βολεύει. Αν θέλουμε μπορούμε να ζητήσουμε και προπονητή, που είναι επίσης δωρεάν» αναφέρει η κυρία Χρυσούλα Αλεξανδράκη , που δηλώνει φανατική του άλσους. Η ίδια μένει στο Μαρούσι αλλά προτιμά να έρχεται μέχρι το Γαλάτσι. «Είναι πολύ καθαρά και οργανωμένα και μας δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία να αθληθούμε. Ασε που είναι και δωρεάν. Πολύ σπάνιο να βρεις δωρεάν γήπεδο τένις» συμπληρώνει ο «αντίπαλός» της κ. Δημήτρης Παπαμήτσος.

Για κάποιους επισκέπτες του άλσους, πάντως, το... τσιμέντο είναι πολύ σε σχέση με το πράσινοπαρά τα περίπου 1.165 δέντρα και τα 1.277 λουλούδια και θάμνους που φυτεύτηκαν κατά την ανάπλαση. «Οι χώροι, τα μονοπάτια και οι εγκαταστάσεις ήταν από πριν θεσμοθετημένα με αποφάσεις του κράτους και έπρεπε να τα διατηρήσουμε ή όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο φυσικά υλικά, αντί για τσιμέντο» απαντά σχετικά η κυρία Σιμόνη Καρούμπα , αρχιτέκτονας και επικεφαλής της μελέτης ανάπλασης του Αλσους. Οπως προσθέτει η ίδια, «υπάρχουν σημεία τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τα πάρκα που βρίσκει κανείς σε πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης. Κι αυτό γιατί έπρεπε να διατηρήσουμε τον δασικό χαρακτήρα του άλσους και ταυτόχρονα να το προσαρμόσουμε στην ελληνική νοοτροπία. Ετσι, αντίθετα από άλλα ευρωπαϊκά πάρκα, στο Αττικό βλέπουμε περίφραξη, πυροπροστασία και φύλαξη».

Πηγή: Το Βήμα (13.07.2010).

Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010

Τι διαβάζουν οι Ελληνες αυτό το καλοκαίρι

Μαγιό, καπέλο, αντηλιακό, βιβλίο για την παραλία. Αυτά είναι τα απαραίτητα των διακοπών, με το βιβλίο να αποτελεί ένα από τα βασικά καταναλωτικά αγαθά του καλοκαιριού. Και αν κάποιοι μπορεί να δυσανασχετήσουν από τη γειτνίαση του βιβλίου με το αντηλιακό στην ίδια πρόταση, ας θυμηθούν ότι η κουλτούρα, όπως και ο Θεός, δεν έχει συγκεκριμένο μέρος όπου λατρεύεται.

Με δεδομένο ότι βιβλίο και διακοπές πάνε μαζί, λοιπόν, ο Ιούνιος και ιδίως ο Ιούλιος, μήνες αναχώρησης για εξοχές και θάλασσες, είναι οι πιο ευνοημένοι της αγοράς του βιβλίου. Τι γίνεται όμως όταν η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα επηρεάζουν ή ματαιώνουν τις εφετινές διακοπές; Εχει αυτό επίδραση στην αγορά του βιβλίου; «Το Βήμα» έκανε μια βόλτα σε τρία από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία του κέντρου της Αθήνας (Ελευθερουδάκης, Ιανός, Πολιτεία) και σε ένα των προαστίων (Ευριπίδης στη Στοά στο Χαλάνδρι), «ελέγχοντας» την αγοραστική κίνηση και ρωτώντας για τα δέκα βιβλία με τις καλύτερες πωλήσεις στο διάστημα από 1η Ιουνίου ως 8 Ιουλίου.

«Υπήρχε σαφής πτώση σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες της προηγούμενης χρονιάς» λέει ο κ. Σταμάτης Σαμαράς, υπεύθυνος του Ευριπίδη στη Στοά, επιβεβαιώνοντας όσα ακούγονται στην αγορά, «η οποία όμως είναι ελεγχόμενη όσον αφορά εμάς και κυμαίνεται γύρω στο 10%». O Ιούνιος, εν μέσω της αβεβαιότητας για την οικονομική κατάσταση της χώρας και των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τα μέτρα λιτότητας, «δημιούργησε αμηχανία στο αναγνωστικό κοινό και πάγωσε τις αγορές του. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η Εργατική Εστία δεν μοίρασε εφέτος κουπόνια για βιβλία. Τον Ιούλιο όμως, κατ΄ εξοχήν μήνα του βιβλίου, η κίνηση ανέκαμψε» συνεχίζει ο κ. Σαμαράς.

Λογοτεχνία για γυναίκες, αστυνομική λογοτεχνία, ιστορία, πολιτική και δοκίμιο είναι τα είδη που απαρτίζουν την πρώτη δεκάδα, με τα ευπώλητα και επιτυχημένα βιβλία του εξαμήνου να συνθέτουν την εικόνα. Το στερεότυπο που θέλει τη λογοτεχνία να είναι η μεγάλη ευνοούμενη του καλοκαιριού παραμένει, με επτά στα δέκα βιβλία της λίστας των βιβλιοπωλείων να είναι λογοτεχνικά. Πρωταγωνιστεί η λεγόμενη λογοτεχνία για γυναίκες με το «Τελευταίο τσιγάρο» (Εκδόσεις Ψυχογιός) της Λένας Μαντά, το οποίο είναι το πρώτο σε απόλυτους αριθμούς (1.342 αντίτυπα). Ακολουθεί, από την ίδια κατηγορία, η «Λευκή ορχιδέα» της Καίτης Οικονόμου (επίσης Εκδόσεις Ψυχογιός). Π ιο εκλεπτυσμένες παρουσιάζονται οι προτιμήσεις των πελατών του βιβλιοπωλείου Πολιτεία: στις λογοτεχνικές επιλογές το «Τελευταίο τσιγάρο» και τη «Λευκή ορχιδέα» αντικαθιστούν το «Γυναικών» (Εκδόσεις Μελάνι) του Μιχάλη Γκανά και η «Συνάντηση» (Εκδόσεις Εστία) του Μίλαν Κούντερα, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν πολλά δοκίμια «Εξι λοξοί στοχασμοί» (Εκδόσεις Scripta) του Σλάβοϊ Ζίζεκ, «Η Μεγάλη Ιδέα» (Εκδόσεις Τυπωθήτω) του Βασίλη Κρεμμυδά κ.ά.

Τα βιβλία όμως που βρίσκονται σταθερά στην πρώτη δεκάδα και στα τέσσερα βιβλιοπωλεία που ρωτήσαμε δεν είναι λογοτεχνικά. Εντυπωσιακές είναι οι πωλήσεις στο διάστημα αυτού του ενάμιση μήνα (1.293 αντίτυπα) του βιβλίου «Το στρατηγικό βάθος» (Εκδόσεις Ποιότητα) του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου , του τούρκου υπουργού Εξωτερικών και καθηγητή Διεθνών Σχέσεων· ένα βιβλίο που εξετάζει τις στρατηγικές και τακτικές της τουρκικής διπλωματίας και το βαθύτερο φιλοσοφικό και κοσμοθεωρητικό υπόβαθρο της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας των δέκα τελευταίων ετών.

Το δεύτερο βιβλίο που βρέθηκε στα ευπώλητα κατά το συγκεκριμένο διάστημα και στα τέσσερα βιβλιοπωλεία ήταν το «Συνδεδεμένοι» (Εκδόσεις Κάτοπτρο) των Νίκολας Α. Χρηστάκης και Τζέιμς Χ. Φόουλερ, οι οποίοι εκθέτουν με συναρπαστικό τρόπο στοιχεία για τα κοινωνικά δίκτυα που επηρεάζουν τη ζωή μας.

Μήπως εντέλει η κρίση που μας χτυπά την πόρτα μάς κάνει να θέλουμε να γίνουμε περισσότερο κριτικοί, με καλύτερη ενημέρωση για τους γείτονες και το περιβάλλον μας και τη θέση μας σε αυτό, αλλάζοντας και τις καταναλωτικές μας συνήθειες;

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα (13.07.2010).

Η Θεσσαλονίκη αποκαλύπτεται εκ των έσω

Τα χώματά της φύλαξαν επί αιώνες το διοικητικό κέντρο της Civitas Libera, μιας μεγάλης ρωμαϊκής επαρχίας και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της προγενέστερης ελληνιστικής πόλης. Τα ίδια χώματα σκεπάζουν σήμερα ένα σύγχρονο μουσείο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Κρυμμένο στα σπλάγχνα της Αρχαίας Αγοράς, το υπόγειο μουσείο, αθέατο από τους περαστικούς, μπορεί πλέον να αφηγηθεί την ιστορία της Θεσσαλονίκης από τον 3ο π.Χ. αι. ώς την πυρκαγιά του 1917, προσφέροντας ταυτόχρονα μια ολοκληρωμένη περιήγηση σε έναν από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους που κατόρθωσε να διασώσει η πόλη.

Τίποτε δεν μαρτυρεί την ύπαρξη ενός κτιρίου 1.543 τ.μ. κάτω από τη γη, το οποίο στεγάζει πλέον τα 800 από τα 25.000 ευρήματα. Ανοιξε τις πύλες του ξαφνικά την προπερασμένη εβδομάδα -μολονότι είναι έτοιμο εδώ κι ένα χρόνο- και όσοι τυχαία περιηγούνται την πλατεία, το αναστηλωμένο Ωδείο, το ελληνιστικό λουτρό Βαλανείο, τον μαρμαροσκέπαστο αρχαίο εμπορικό δρόμο, θα εκπλαγούν από τη σύγχρονη κατακόμβη που αντικρίζουν στο τέλος της κρυπτής στοάς.

Πέντε χώροι-διάδρομοι, με εκατοντάδες ευρήματα και εικονικές αναπαραστάσεις, ξεδιπλώνουν παράλληλα την περιπέτεια της αγοράς και της πόλης από την πυρκαγιά του 1917, τους αγώνες ) για τη διάσωση του χώρου από τον αρχαιολόγο Φώτη Πέτσα και τον Τύπο της εποχής με τα επικριτικά πρωτοσέλιδα της «πολεοδομικής γκάφας» που προκάλεσε ο θεμέλιος λίθος (1962) για την ανέγερση του δικαστικού μεγάρου με το οποίο η πόλη ενεργοποιούσε το σχέδιο του Ερνέστ Εμπράρ.

Είκοσι χρόνια διήρκεσαν (1989-2009) οι ανασκαφές, οι αναστηλώσεις, η κατασκευή του μουσείου και η υλοποίηση της μουσειολογικής μελέτης (ΙΣΤ΄ ΕΒΑ) που έκανε η σημερινή διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Πολυξένη Βελένη.

Η πρώτη ενότητα ταξιδεύει τον επισκέπτη στον 3ο π.Χ. αι. όταν ο χώρος φιλοξενούσε εργαστήρια που κατασκεύαζαν ειδώλια, λυχνάρια, αγγεία οστέινα κι αργότερα (2ος π.Χ. αι.) μια γειτονιά από σπίτια. Επίκεντρο του οικισμού, το Βαλανείο (1ος π.Χ.- 1ος μ.Χ.) - ένα spa της εποχής. Δεν ήταν μόνο ένας χώρος υγιεινής. Λυχνάρια, αγγεία με προχοές που μιμούνται φαλλούς, γυάλινα και πήλινα αγγεία συμποσίου που προέτρεπαν σε χαρά και οινοποσία φανερώνουν την ιεροτελεστία του λουτρού, το οποίο, όπως σημειώνει η επιγραφή, «ήταν κάτι περισσότερο από ένα καλό μπάνιο. Πολυτέλεια, γυμναστική, θέατρο, καλό φαγητό και ό,τι προκύψει…».

Κορμός της έκθεσης, η Αρχαία Αγορά (σώζονται τα 2/3), μια από τις μεγαλύτερες του ρωμαϊκού κόσμου σε μια πόλη προνομιούχα, απαλλαγμένη από την υποχρέωση να καταβάλλει φόρο υποτέλειας στο ρωμαϊκό κράτος. Η πλατεία σφύζει από ζωή επί τέσσερις αιώνες (1oς - 4ος μ.Χ. αι.). Αξεσουάρ του Βαλανείου, τρία γυναικεία αγάλματα (αντίγραφα) με τις τρεις Μούσες (Ερατώ, Κλειώ, Ευτέρπη) που στόλιζαν το σκηνικό μέτωπο του Ωδείου, ένα «σήκωμα» (μαρμάρινη κατασκευή για τη μέτρηση του βάρους των προϊόντων), ο πήλινος γιγάντιος φαλλός με παραστάσεις του Διονύσου για τις τελετές, το μαρμάρινο άγαλμα της Οτακιλίας Σεβήρας -της πρώτης χριστιανής αυτοκράτειρας κατά τον Ζώσιμο- μαρτυρούν, μεταξύ άλλων εκθεμάτων, τη λειτουργία της Αγοράς ώς τα χρόνια του Θεοδοσίου στο 390 μ.Χ., που σήμανε το τέλος της.

Στα μετέπειτα χρόνια εμφανίζονται κινστέρνες και εργαστήρια εφυαλωμένης κεραμικής στα βυζαντινά χρόνια, νοικοκυριά και τεκέδες, βρύσες και κρήνες στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μια ισπανοεβραϊκή συνοικία. Η πυρκαγιά του 1917 καταστρέφει τα ίχνη. Καμμένα ξύλα και κατεστραμμένες πορσελάνες ενός εβραϊκού σπιτιού, με φόντο τα αποκαΐδια της πύλης, κλείνουν την έκθεση με το σχόλιο του Ιωσήφ Νεχαμά. «Μέσα σ’ αυτή τη γενική δυστυχία, θα σκεφθεί κανείς τη Θεσσαλονίκη;».

Πηγή: Η Καθημερινή (13.07.2010).

Δημιουργία «Εθνικής Επιτροπής για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη»

Σε 4.008 άτομα ανέρχεται ο αριθμός των προσωπικοτήτων των Γραμμάτων, της Τέχνης, της Πολιτικής και των συλλογικών φορέων, από 92 χώρες στις πέντε ηπείρους, που υπέγραψαν την ανοιχτή επιστολή της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη προς την Ελληνική Πολιτεία, με την οποία ζητούν να λάβει γρήγορα όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε «να τεθεί τέρμα στη θλιβερή κατάσταση, που έχει περιέλθει το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, με τη μη έκδοση και επανέκδοση, διακίνηση και μετάφρασή του». Ο πλήρης και οριστικός κατάλογος απεστάλη στο γραφείο του πρωθυπουργού στα μέσα Ιουνίου, ενώ έχει καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας στο διαδίκτυο: www.amis-kazantzaki.gr .

«Ο Νίκος Καζαντζάκης αξίζει καλύτερη μεταχείριση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό», τονίζει από τη Γενεύη ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη, πρεσβευτής Ελληνισμού, Γιώργος Στασινάκης και προσθέτει: «χάρη σε αυτή τη διεθνή κινητοποίηση επιτύχαμε ένα αποτέλεσμα που ανοίγει τον δρόμο για τη διεθνοποίηση του προβλήματος. Ύστερα από πολλές συζητήσεις με πανεπιστημιακούς, συγγραφείς και εκδότες, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη προτείναμε στο γραφείου του πρωθυπουργού τη δημιουργία μιας «Εθνικής Επιτροπής για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη», που θα αποτελείται από εκλεκτές προσωπικότητες. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Ελπίζουμε ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, με συναίσθηση της ευθύνης τους, θα συμβάλουν σε μία θετική και ταχεία λύση του προβλήματος».

Η Επιτροπή, που στοχεύει στην επανέκδοση των έργων του Καζαντζάκη, με ερμηνευτικά σχόλια και σημειώσεις από έγκυρους μελετητές και με τυπογραφική εμφάνιση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αισθητικές απαιτήσεις, αναλαμβάνει να συγκεντρώσει όλα τα ανέκδοτα χειρόγραφα του Καζαντζάκη (ημερολόγια, επιστολογραφία κ.λπ.), άλλα και όλα τα κείμενα που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε περιοδικά, επιθεωρήσεις, εφημερίδες κ.ά. Αφού ολοκληρωθεί η συγκέντρωση του υλικού, τα κείμενα θα εκδοθούν σε ενιαίους τόμους.

Σε ό,τι αφορά τις μεταφράσεις, τονίζεται ότι «όπου είναι αναγκαίο θα πρέπει να γίνουν εξ΄αρχής στις κυριότερες ξένες γλώσσες, από ειδικούς και έμπειρους μεταφραστές, πλαισιωμένους από εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού.

Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

Το έργο της Εταιρείας, που φέτος συμπληρώνει 22 χρόνια συνεχούς δράσης, έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα. Από τις 14 Δεκεμβρίου 1988, οπότε ιδρύθηκε στη Γενεύη από την Ελένη Καζαντζάκη, τον Γιώργο Στασινάκη και τον Γιώργο Ανεμογιάννη, η Εταιρεία κατάφερε να «ταξιδέψει» το έργο του μεγάλου Κρητικού στοχαστή σε όλες τις ηπείρους, όπου ανακάλυψε, ή δημιούργησε, αμέτρητους φίλους της Ελλάδας. Είκοσι δύο χρόνια, μετά «μετράει» περισσότερα από 4.000 μέλη σε 107 χώρες, σε 70 και πλέον τμήματα, σε κάθε γωνιά της γης.

Εκτός από τα συνέδρια, τις ημερίδες και τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, που διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, η Εταιρεία προωθεί με συνέπεια το έργο του Ν. Καζαντζάκη σε πολλά πανεπιστήμια της Ασίας, της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ωκεανίας, γεγονός που προκαλεί το ενδιαφέρον εκατοντάδων φοιτητών σε όλο τον κόσμο

Πηγή: Η Καθημερινή (12.07.2010).

Οι Έλληνες φλερτάρουν ...αλλά μέσω Ίντερνετ

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Κάπα Research για τις ...διαδικτυακές συνήθειες των Ελλήνων.

Όπως προκύπτει, το 45,6% χρηστών φλερτάρει µέσω Ίντερνετ, σχεδόν 5 στους 10 κάνουν φιλίες µέσω των δηµοφιλών ιστοσελίδων, ενώ τα «ηνία» κρατούν οι διαζευγµένοι (60%).

Η έρευνα πραγµατοποιήθηκε από τις 21 έως τις 25 Ιουνίου 2010 σε δείγµα 1.014 προσώπων, ηλικίας 18 - 54 ετών.

Οκτώ στους 10 συµµετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν, πάντως, ότι δεν θα έκαναν σχέση µε κάποιον που γνώρισαν µέσω Διαδικτύου κι αυτό γιατί φοβούνται, αλλά το 65,8% των ανδρών είπε «ναι» σε σεξουαλική επαφή με κάποια που γνώρισε on - line. Το 22% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι η συστηματική χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις με τους συντρόφους τους, ενώ 1 στους 10 παραδέχεται ότι έχει απατήσει τον σύντροφό του µε κάποιον που γνώρισε στο facebook ή σε σελίδες dating.

Πηγή: Το Βήμα (13.07.2010).

Η κρίση πλήττει και τους μετανάστες

Η οικονομική κρίση δείχνει ιδιαίτερη «προτίμηση» στους μετανάστες. Αυτό προκύπτει από την εφετινή ειδική έκθεση του ΟΟΣΑ, «Μigration Οutlook 2010», η οποία διαπιστώνει υψηλή αύξηση της ανεργίας και μείωση της σταθερής απασχόλησης στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς. Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τη χώρα μας ο διεθνής οργανισμός προβλέπει μείωση της μεταναστευτικής κίνησης προς την Ελλάδα, με παράλληλη «έξοδο» από την εργασία αρκετών χιλιάδων μεταναστών, η οποία ήδη αποτυπώνεται στην αύξηση των εισιτηρίων χωρίς επιστροφή αρκετών αλλοδαπών που ζούσαν και εργάζονταν στην Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως διαπιστώνεται από τον συσχετισμό των στοιχείων του ΟΟΣΑ, αν αυτά τα σενάρια επαληθευθούν, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρώτη φορά το ενδεχόμενο μείωσης του πληθυσμού καθώς οι παράγοντες που συνέβαλαν στο θετικό πρόσημο του δημογραφικού είναι οι μετανάστες. Αυτή είναι η πραγματικότητα καθώς στη χώρα μας οι μετανάστες αύξησαν κατά 90% τον πληθυσμό μεταξύ των ετών 2002- 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού.

«Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική δυναμική για την κινητοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού αναφορικά με την ικανοποίηση των αναγκών σε, τουλάχιστον, κάποιους κλάδους της οικονομίας» σημειώνεται στην έρευνα. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, όσο θα αποσύρεται από την εργασία η μεταπολεμική γενιά τόσο θα καθίσταται δυσκολότερη η αναπλήρωση των μελών της στην αγορά εργασίας.

Η στασιμότητα ή η συρρίκνωση των οικονομικών των χωρών του ΟΟΣΑ αποτυπώνεται γλαφυρά στα στοιχεία της έρευνας. Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι μεταξύ 2010 - 2020 η αύξηση του πληθυσμού που βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία θα αγγίξει το 1,9%, όταν την προηγούμενη δεκαετία ξεπερνούσε το 8,6%. Ετσι, προβλέπεται ότι η χώρα μας θα παρουσιάσει μείωση στον μεταναστευτικό πληθυσμό, αλλά και συρρίκνωση της ανάπτυξης.

Οπως τονίζει η έρευνα στις περισσότερες χώρες οι γηγενείς και οι αλλοδαποί εργαζόμενοι ακολουθούν διαφορετικές τάσεις και φαίνεται ότι ανταποκρίνονται διαφορετικά στην επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας. Ωστόσο σημειώνεται ότι παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις η ανεργία αυξάνεται και στις περισσότερες περιπτώσεις κατέχει ηγεμονικό ρόλο για την ερμηνεία της συρρίκνωσης της συνολικής εργασίας. Ειδικότερα από την έρευνα προκύπτει ότι οι μετανάστριες επλήγησαν από την κρίση λιγότερο από ό,τι οι μετανάστες, κυρίως διότι οι δεύτεροι υπερεκπροσωπούνται σε προβληματικούς πλέον κλάδους, όπως αυτός της οικοδομής.

Επίσης, στην έκθεση γίνεται μνεία για τις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης στη νεολαία καθώς, όπως εκτιμάται, ακόμη και προ της ύφεσης η είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας δεν ήταν εύκολη. Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν κα για τους νέους μετανάστες καθώς οι έρευνες του οργανισμού δείχνουν ότι έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να τεθούν εκτός αγοράς εργασίας. Ο ΟΟΣΑ προτείνει να καταστεί προτεραιότητα η αντιμετώπιση του προβλήματος, μέσω κάποιας δέσμης μέτρων, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της μη ενσωμάτωσης της εν λόγω ομάδας στην αγορά εργασίας, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στιγματισμό και κοινωνική αναταραχή.

Ενας από τους βασικότερους λόγους που εξηγούν το φαινόμενο είναι οι ελλείψεις σε επαγγελματικά εφόδια των νέων μεταναστών, σε σύγκριση πάντοτε με τους γηγενείς συνομηλίκους τους. Αλλωστε η κρίση κατέδειξε ότι οι μεσαίων ικανοτήτων εργαζόμενοι υπέστησαν πολλαπλάσιες απώλειες θέσεων εργασίας από ό,τι οι έχοντες υψηλότερη κατάρτιση. «Οι μεταναστευτικές ομάδες που αντιμετώπιζαν περισσότερες δυσκολίες στην ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας είναι γενικώς πιο εκτεθειμένες στην αποδυνάμωση της ζήτησης» σχολιάζεται.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, η χώρα μας κατέχει την πανευρωπαϊκή πρωτιά στην αύξηση της μερικής απασχόλησης των μεταναστών. «Οι μετανάστες συγκαταλέγονται σε εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επιδείνωσης της αγοράς εργασίας» καταγράφεται στην έκθεση, η οποία συνδέει το εν λόγω φαινόμενο με την περικοπή θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Πηγή: Το Βήμα (13.07.2010).

Πρώτο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Γλυπτά από ξύλο, το οποίο προέρχεται από καμένους κορμούς δένδρων της Πυρκαγιάς της Πάρνηθας του 2007, θα κατασκευάσουν έξι διεθνούς φήμης γλύπτες, στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής που διοργανώνεται από 15 μέχρι 30 Ιουλίου στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνη Τρίτση». Τα έργα των Αντώνη Μυρωδιά, Γιώργου Καλτσίδη, Ούλριχ Γιοχάνες Μίλερ, Κάμεν Τάνεφ, Κεμάλ Τουφάν και Σπύρου Ντασιώτη θα παραμείνουν στο χώρο του πάρκου και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία κατασκευής των γλυπτών.

Παράλληλα, ο Οργανισμός Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος «Νέοι Εθελοντές Πάρκου Τρίτση», ενός προγράμματος προετοιμασίας και οργάνωσης μιας ειδικευμένης ομάδας Εθελοντών Νέων οι οποίοι θα συμμετέχουν αφιλοκερδώς σε ένα μόνιμο Δίκτυο Εθελοντών του Πάρκου Τρίτση. Το δίκτυο θα παρέχει υπηρεσίες περιβαλλοντικής ενημέρωσης, οικολογικής ξενάγησης, ψυχαγωγικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και υποστήριξης πρώτων βοηθειών για τους επισκέπτες του Πάρκου Τρίτση. Για την υλοποίηση του προγράμματος, ο Οργανισμός συνεργάζεται με το ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων), την «Οργάνωση Γη» και την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποστήριξης Πρωτοβουλιών για Νέους της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (Π.Υ.Π.N.).

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη 15 Ιουλίου και ώρα 20.00 στο χώρο μεταξύ των λιμνών «Ασωπιάδα» και «Ναϊάδα» του Πάρκου, θα απονεμηθούν, παράλληλα, τα βραβεία του φοιτητικού διαγωνισμού για το λογότυπο του Πάρκου. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν φοιτητές από Σχολές Αρχιτεκτονικής και Γραφιστικής.

Πηγή: Η Καθημερινή (12.07.2010).

Ο Αμβρακικός κρατάει τα δελφίνια του

Τα δελφίνια αντέχουν ακόμη στον Αμβρακικό κόλπο. Εκεί επιβιώνει ένας από τους τελευταίους υγιείς πληθυσμούς ρινοδέλφινων της Μεσογείου. Οπως επισημαίνεται σε άρθρο στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Νew Scientist», ο αριθμός τους στον Αμβρακικό παραμένει σταθερός (περίπου 150 δελφίνια), τη στιγμή που σε άλλες περιοχές της Μεσογείου ο πληθυσμός τους έχει καταρρεύσει εξαιτίας της υπεραλίευσης και της ρύπανσης. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανησυχούν καθώς μπορεί η πυκνότητά τους στην περιοχή να είναι υψηλή, ο πληθυσμός όμως, αν και σταθερός, θεωρείται μικρός και το οικοσύστημα υποβαθμισμένο.

Ο Αμβρακικός με ένα μικρό άνοιγμα στο Ιόνιο, 370 μέτρων, και ρηχά νερά που σε ορισμένα σημεία έχουν βάθος μόλις πέντε μέτρων, αποτελεί μια μικρογραφία της Μεσογείου, η οποία έχει ένα στενό άνοιγμα στον Ατλαντικό. Ετσι, όπως συμβαίνει και στη Μεσόγειο, ο κύκλος των υδάτων στον Αμβρακικό είναι αργός και απαιτούνται πολλά χρόνια για να ανανεωθούν τα νερά. Οι επιστήμονες του ιταλικού ερευνητικού ινστιτούτου Τethys που μελέτησαν τον Αμβρακικό φοβούνται ότι ο κόλπος αντιμετωπίζει την... οικολογική μοίρα της Μεσογείου- κινδυνεύει να πνιγεί από τη ρύπανση, η οποία θα οδηγήσει στην εξαφάνιση των ρινοδέλφινων.

Στον Αμβρακικό η βιομηχανική αλιεία απαγορεύεται δεδομένου ότι πρόκειται για εθνικό πάρκο. Παραμένουν όμως πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα. Ανεπεξέργαστα αστικά και βιομηχανικά λύματα καθώς και υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων από τις καλλιέργειες καταλήγουν εκεί. Επίσης λειτουργούν 24 μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών με συνέπεια να παρατηρείται συχνά ευτροφισμός των υδάτων και πτώση των επιπέδων οξυγόνου, γεγονός που έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε μαζικούς θανάτους ψαριών. Σήμερα τα ρινοδέλφινα του Αμβρακικού επιβιώνουν εξαιτίας του πληθυσμού της σαρδέλας. Αλλά εάν τα επίπεδα του οξυγόνου εξορίσουν κάποια στιγμή τη σαρδέλα από τον κόλπο αυτό θα σημάνει και το τέλος των δελφινιών.

Προτεραιότητα για τη σωτηρία τους τόσο στον Αμβρακικό όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας αποτελεί ο περιορισμός της ρύπανσης. Σύμφωνα με την υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace κυρία Αντζελα Λάζου η θαλάσσια ρύπαvση, και ιδιαίτερα αυτή πoυ πρoκαλoύv oυσίες όπως τα βαρέα μέταλλα (υδράργυρoς, μόλυβδoς κ.λπ.) και oι oργαvoχλωριωμέvες εvώσεις, (ΡCΒs, DDΤ κ.λπ.), αποτελεί μια vέα απειλή για τα δελφίvια. Οι oυσίες αυτές δεv διασπώvται εύκoλα και μέσα από την τρoφική αλυσίδα στo τέλoς της oπoίας βρίσκovται τα δελφίvια συγκεvτρώvovται στov λιπώδη ιστό τωv ζώωv.

Ακόμη, όπως επισημαίνει η ίδια, η εντατική αλιεία έχει οδηγήσει στη μείωση των διαθέσιμων ψαριών και έχει κάνει ανταγωνιστικές τις σχέσεις μεταξύ αλιέων και δελφινιών. « Και οι δύο ανταγωνίζονται πια για την εξεύρεση των τελευταίων ψαριών στη Μεσόγειο.Η χρήση καταστροφικών και παράνομων αλιευτικών εργαλείων, όπως τα παρασυρόμενα αφρόδιχτα,έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων δελφινιών και φαλαινών στη Μεσόγειο».

Το ρινοδέλφινο είναι το μόνο είδος δελφινιού που προκαλεί ζημιές στα δίχτυα των παράκτιων αλιέων. «Αυτό δεν προκαλείται από τις ομάδες των δελφινιών, αλλά από εκείνα που έχει απομονώσει η ομάδα και ζουν μοναχικά.Τόσο τα δελφίνιαόσο και οι ιδιαίτερα απειλούμενες με εξαφάνιση μεσογειακές φώκιεςπροκαλούν αυτές τις καταστροφές στα δίχτυα» λέει η συντονίστρια επιστημονικής έρευνας και δράσεων προστασίας του «Αρχιπελάγους», υδροβιολόγος κυρία Αναστασία Μήλιου. Και προσθέτει: «Οι αλιείς όμως δεν λαμβάνουν καμίας μορφής αποζημίωση ή υποστήριξη από την Πολιτεία, γεγονός που αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ τους. Είναι πραγματικά παράλογο το γεγονός ότι έχουμε αφήσει τούς χαμηλού εισοδήματος παράκτιους αλιείςνα καλύπτουν αποκλειστικά μόνοι τους το κόστος προστασίας αυτών των σπάνιων ειδών στην Ελλάδα,ενώ παράλληλα δαπανώνται τεράστια ποσά σε ανούσιες οικολογίζουσες δράσεις στα αστικά κέντρα».

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα (13.07.2010).